Industria jocurilor de noroc online în România a evoluat extrem de mult în ultima perioadă, iar mesajele transmise de campaniile agresive de marketing ale marilor operatori au ajuns treptat și la cei mai tineri și neexperimentați. Având în vedere această situație, educația tinerilor români în privința jocurilor de noroc online a devenit esențială, scopul fiind prevenirea tuturor riscurile asociate acestei activități.
Este foarte clar că piața cazinourilor online este în continuă creștere în România, însă, odată cu aceasta, au crescut și provocările legate de comportamentul de joc și riscurile de natură psihologică și financiară. Este important ca tinerii și cei mai neexperimentați să înțeleagă modul în care funcționează cazinourile online și să fie conștienți de strategiile pe care le folosesc operatorii pentru a încuraja participarea.
Concret, educația despre jocurile de noroc trebuie să înceapă cât mai devreme, chiar din școli, și continuată în familie. Este esențial ca tinerii să fie instruiți despre managementul financiar, despre riscurile asociate pariurilor și jocurilor de noroc și despre importanța stabilirii unor limite clare atunci când aleg să participe la astfel de activități. Ulterior, în activitatea de informare și educație, un rol esențial îl au și ONG-urile ori campaniile de conștientizare derulate de statul român, care-i pot învăța pe tineri să fie sceptici față de promisiuni exagerate și să identifice timpuriu semnele dependenței.
5 Practici sigure care îi pot ajuta pe tineri să se protejeze de riscuri
- Utilizarea platformelor legale, licențiate. Este de notorietate faptul că, în România, cazinourile online sunt reglementate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), organism care se asigură de faptul că operatorii respectă legislația și oferă un mediu de joc sigur. Tinerii trebuie să știe faptul că gamblingul contemporan trebuie să se desfășoare doar într-un cazino sigur și securizat, cu licență validă, și care oferă măsuri de protecție ridicate împotriva fraudelor.
- Stabilirea limitelor temporale și financiare. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care tinerii trebuie să le învețe este să-și gestioneze corect timpul și banii, atunci când aleg să participe la jocuri de noroc online. Astfel, este esențial să stabilească limite clare, să nu depășească un buget predefinit și să fie conștienți de momentul în care trebuie să spună Stop Joc.
- Cunoașterea semnelor unei adicții. O parte importantă a educației pe care tinerii români trebuie să o primească se referă la identificarea timpurie a semnelor unei dependențe pentru jocuri de noroc. Concret, aceștia trebuie să recunoască câteva indicii simple: nevoia de a juca tot mai mult, impulsul de a recupera repede banii pierduți, mințitul prietenilor și familiei cu privire la timpul și banii cheltuiți pe jocuri, șamd. Dacă apar aceste semne comportamentale tinerii trebuie să ceară, de îndată, ajutor specializat.
- Jocul responsabil. Este important ca tinerii să privească jocurile de noroc ca pe o formă de divertisment, nu ca pe o modalitate de a câștiga bani sau de a rezolva probleme financiare. Jucătorii experimentați știu că, pe termen lung, șansele sunt împotriva lor și dacă insistă să recupereze banii pierduți, se vor adânci într-un abis din care, cu greu, vor putea ieși. Scopul principal al jocului de cazino trebuie să rămână, în final, distracția și nu potențialul câștig.
- Acces la ajutor specializat. Unul dintre pilonii importanți ai protecției tinerilor față de riscurile gamblingului este și cel realizat de stat și sectorul non-profit, prin crearea unor linii de asistență și consiliere accesibile pentru tinerii cu dependență de jocuri de noroc. Cunoașterea acestei opțiuni de către cei tineri îi poate ajuta la prevenirea escaladării problemelor legate de pariuri.
Așadar, educația cu privire la cazinourile online este esențială pentru protejarea tinerilor români față de riscurile pe care le implică jocurile de noroc. Într-o societate în care accesul la platformele online este din ce în ce mai facil, educația timpurie și continuă este mai importantă ca oricând. Evident, responsabilitatea revine atât autorităților, cât și familiilor și comunităților, în scopul ghidării tinerilor pe drumul acestei noi forme de divertisment.