Filmele, educația sexuală și cursurile de drept, printre așteptările elevilor de la programul „Școala Altfel”

2

Elevii din județul Timiș au propus un ghid cu bune practici și activități pentru programul național Școala Altfel. Ghidul intitulat „100% perspectiva elevilor” cuprinde ideile acestora privitor la activitățile ce ar trebui desfășurate în timpul programului. În topul dorințelor manifestate de elevi se află: dezbaterile, atelierele de educație juridică și educația sexuală.

Ghidul a fost elaborat de aproximativ 400 de elevi ai unei școli din județul Timiș. „În urma unei analize temeinice asupra Metodologiei de organizare a programului național Școala Altfel, aprobată prin ordinul Ministerului Educației nr. 5034/29.08.2016, am putut observa care sunt pilonii pe care se întemeiază acest program, devenit deja o tradiție în mediul educațional”, spun tinerii.

La întrebarea „Ce altfel de activități ai vrea să se desfășoare în școala ta, în săptămâna Școala Altfel?”, elevii au răspuns: 33,9% au optat pentru proiecții de film, 19,3% au vrut workshop-uri de educație sexuală, 14,9% au vrut dezbateri, 13,2% au vrut ateliere de educație juridică, 8% au vrut activități de ecologizare.

Recomandările elevilor

Dintre elevii care au participat la întocmirea ghidului, cei mai mulți au spus că participă la activitățile din școală. 12% au declarat că iau parte la aceste acțiuni doar „rareori”, iar 9% au spus că stau acasă. Aceștia recomandă, ca bibliografie, studierea „Manualului de educație juridică al judecătorului Cristi Danileț, materialele video realizate de Sexul vs. Barza (educație sexuală), atelierele de educație financiară Școala de Bani, Constituția ilustrată pentru copii (Funky Citizens), documentarele One World Romania sau Ghidul Ilustrat al Elevului”.

Necesitatea sondajelor de opinie și a voluntariatului

Elevii considera necesară implementarea unui sistem prin care să poată fi consultați privitor la anumite probleme de interes, prin sondaje aplicate online sau în clase, precum și încheierea de parteneriate organizații care să prezinte elevilor beneficiile voluntariatului și să le permită accederea în astfel de organizații.

Dezinteres față de propunerile elevilor

Tinerii spun că 36,8% dintre elevii respondenți au declarat că nu și-au spus niciodată părerea cu privire la activitățile implementate, iar 40,7% dintre elevi au afirmat că organizatorii activităților nu au ținut cont de părerea lor, atunci când și-au exprimat-o.

Autor: Cosmin Radulescu

Citește și Andronescu: Strângerea de bani pentru fondul clasei nu este legală

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here