Fără medii semestriale și fără teze în noul an școlar, anunță ministrul Educației, vacanța mobilă stabilită la finalul lunii februarie

3

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre mai multe subiecte ce vizează viitorul an școlar.

Totodată, ministrul a menționat că a ”fost stabilită poziționarea vacanței mobile din luna februarie în întreg sistemul național de învățământ”.

„A fost stabilită poziționarea vacanței mobile din luna februarie în întreg sistemul național de învățământ. Sunt 30 de județe care au decis ca vacanța din luna februarie să fie în ultima săptămână, sunt 10 județe care au decis ca vacanța să fie în cea de a treia săptămână din februarie, este vorba de județele Argeș, Bihor, Bistrița Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman și Prahova și sunt Bucureștiul și Suceava care au decis ca săptămâna de vacanță din luna februarie să fie în cea de a doua săptămână.

Deci două județe au decis în a doua săptămână, 10 județe au decis în a treia săptămână, și 30 de județe au decis în ultima săptămână din februarie”, a declarat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu în cadrul conferinței de presă.

Fără medii semestriale și fără teze în noul an școlar, anunță ministrul Educației

Noul an școlar 2022-2023 va arăta complet diferit față de cel în curs, iar principalele schimbări sunt renunțarea la semestre și la mediile semestriale și eliminarea tezelor obligatorii, a anunțat azi, într-o conferință de presă Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Noile modificări vor fi cuprinse într-un ordin de ministru, care va fi publicat în Monitorul Oficial marți.

„Se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul a explicat și care va fi numărul minim de note acordat elevilor într-un an. Pentru fiecare disciplină numărul va fi egal cu N + 3, unde N este suma orelor alocate săptămânal pentru acea materie. „Altfel spus, pentru disciplina care are două ore pe săptămână într-un an școlar vor fi necesare minimum cinci note”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, ordinul de ministru care cuprinde toate modificările este în curs de finalizare și va fi publicat în Monitorul Oficial marți, moment în care intră în vigoare.

Semestrele înlocuite cu module de învățare

În viitorul an școlar vor dispărea și semestrele care vor fi înlocuite cu module de învățare de 6-7-8 săptămâni, alternate cu vacanțe scurte. Schimbarea a apărut deja în Monitorul Oficial la începutul lunii aprilie.

Tot azi ministrul a anunțat că a fost stabilită de Inspectoratele Școlare Județene data pentru vacanța mobilă din luna februarie.

Vacanța mobilă din februarie 2023

30 dintre județele țării vor avea vacanța mobilă din februarie 2023 în a patra săptămână din februarie, 10 județe – în a treia săptămână, iar Ilfov și Suceava sunt cele două județe care vor avea vacanță în a doua săptămână a lunii februarie,Cîmpeanu a vorbit și despre Evaluarea Standarizată care a început azi cu proba de matematică pentru elevii din clasele a III-a, a V-a și a VI-a.

„Astăzi, 30 mai, începând cu ora 08:00 au fost administrate 15 mii de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată pentru clasa a 3, a 5-a și a 6-a. Au fost completate de către copii și 10 mii de chestionare de satisfacție. Două treimi, 3/4 din primii elevi au apreciat pozitiv administrarea acestor teste”.

Ministrul a precizat că această evaluare standardizată nu şi-a propus să înlocuiască notele sau tezele.

„Evaluarea standardizată nu şi-a propus să înlocuiască nici tezele, nici notele. Se finalizează cu rapoarte care nu înlocuiesc notele, nu ierarhizează, nici elevii, nici şcolile, nici profesorii”, a explicat ministrul Educaţiei.

Vezi și: Zi liberă de 1 iunie, miercuri, pentru elevi, profesori și părinți

3 comentarii

  1. […] Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre mai multe subiecte ce vizează viitorul an școlar. Totodată, ministrul a menționat că a ”fost stabilită poziționarea vacanței mobile din luna februarie în întreg sistemul național de învățământ”. „A fost… Cititi mai multe aici: Fără medii semestriale și fără teze în noul an școlar, anunță ministrul Educației, vacanț… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here