Elevii sunt nevoiți să care ghiozdane de până la 11 kilograme

0

Inspectorul școlar general al IȘJ Suceava, Gabriela Mihai, însoțită de un kinetoterapeut, a verificat, vineri, greutatea ghiozdanelor elevilor, la intrarea acestora la cursuri, la Școala gimnazială nr. 9 din municipiul reședință, unitate care se înscrie în top în ceea ce privește efectivele de școlari.

După ce a cântărit ghiozdanele pe care le purtau în spate mai mulți elevi, cu acceptul acestora și chiar al părinților în cazul celor care veneau însoțiți, a constatat că manualele, caietele, culegerile, alte materiale pentru desen sau sport, dar și apa sau mâncarea, ajungeau să cântărească până la 11 kilograme.

Majoritatea copiilor s-a plâns de greutatea ghiozdanelor și, de aceea, unii sunt ajutați de părinți sau bunici, iar în unele zile nu sunt nevoiți să aducă toate rechizitele la școală, ușurând astfel ghiozdanul.

Citește și Țara poate ieși din comunism, dar comunismul nu poate fi scos din educație

Au fost și copii care au venit la școală cu ghiozdan tip troler, motivând că au primit recomandări în acest sens de la medici.

“Vrem să transmitem pe această cale un mesaj, nu atât doar colegilor din educație, ci și părinților, care trebuie să fie atenți la greutatea ghiozdanului. (…) M-am gândit să semnalăm părinților și colegilor profesori acest aspect, al sănătății copilului, al acestei greutăți inutile pe care o poartă în spate. (…) Fac apel și către medicii școlari sau cadrele medicale sau medicii de familie din comunități, să aibă o strânsă legătură cu școala și în întâlniri aplicate să explice și părinților și profesorilor despre pericolele unei asemenea greutăți în spatele copiilor”, a spus Gabriela Mihai, precizând că va transmite și Ministerului Educației rezultatele unei analize pe care o va face cu privire la acest subiect.

Un ghizodan greu poate avea consecințe grave asupra sănătății copiilor

Totodată, kinetoterapeutul Daniel Irimia a arătat că a purta un ghiozdan care cântărește atât de mult, cum a constatat la acești elevi, poate avea consecințe ”groaznice” asupra sănătății acestor copii care au scheletul în formare, putând conduce la modificare de postură greu de corectat și care provoacă dureri.

“Urmările sunt groaznice, să nu folosesc alt cuvânt. (…) Greutatea ghiozdanului provoacă dureri și posturi vicioase pe toată ziua. (…) Un copil pe care-l vedem dimineață că e deja aplecat semi-cifozat din cauza greutății ghiozdanului, ne gândim că va sta cifozat și în bancă și afară, va plimba trotineta tot în poziție cifozată, va sta pe tabletă tot cifozat, deci el pleacă de dimineață într-o postură deficitară. (…) Dintr-un număr de aproape 2.000 de copii analizați, deja am găsit 30-35% de copii cu atitudine cifotică, scolio-cifotică, din clasele primare. (…) Conform STAS-ului internațional, un ghiozdan trebuie să aibă 10% din greutatea copilului. (…) Un rucsac ar trebui să aibă, la fetițe, vreo 600 de grame, până la un kilogram băieții, începând la clasa zero și încet-încet să urce câte jumătate de kilogram în fiecare an până în clasa a IV-a, când pentru băieți ar trebui să aibă maxim trei kilograme și fetele două kilograme și jumătate”, a spus Irimia.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here