Ecaterina Andronescu: Cererea de locuri în școlile profesionale s-a dublat

1

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a declarat că numărul de solicitări al mediului economic pentru locurile în școlile profesionale s-a dublat și de aceea structura anului școlar viitor va cuprinde 60.000 de locuri la această formă de învățământ.

Andronescu a arătat că anul trecut, din cei 142.000 de absolvenți de clasa a opta, 31.000 au intrat în învățământul profesional, iar restul au urmat filierele diferitelor licee, inclusiv cele tehnologice. A subliniat că doar un sfert din absolvenții liceelor tehnologice au reușit să promoveze examenul de bacalaureat, ceea ce arată felul în care aceștia fac față rigorilor dintr-un liceu.

“Din constatările pe care nu le avem numai din rezultatele examenului de Bacalaureat de anul trecut, ci de ani de zile, am putea să spunem că absolvenții liceelor tehnologice reușesc să promoveze examenul de bacalaureat între 0 și 25%. Ca urmare, suntem în această situație în care realitatea ne arată că o parte din elevii care merg spre liceu nu fac față rigorilor învățământului liceal. Și atunci, cred că este mai potrivit pentru noi și pentru părinții lor și pentru viitorul lor, să le spunem că sunt mai potriviți pentru o activitate care înseamnă și o meserie”, a spus Ecaterina Andronescu.

Citește și Dacă batjocorim ceea ce este scump pentru poporul român, devenim pigmei şi ne batem joc în primul rând de noi

Ministrul a adăugat că există un interes al mediului economic față de școlile profesionale, în special cele de tip dual, menționând că este nevoie și de o schimbare a mentalității părinților față de această formă de pregătire.

Andronescu consideră că în viitor, toate școlile profesionale ar trebui să funcționeze în sistemul dual, acesta urmând să fie extins ulterior la nivelul liceelor tehnologice, dar și în mediul universitar.

“Făcând o analiză și a nevoilor din piața forței de muncă și a diferențelor dintre școala profesională și școala profesională duală, cred că în viitorii ani noi va trebui să transformăm toată școala profesională în școală profesională duală. Este absolut necesar dacă vrem, într-adevăr, ca școala să reprezinte un serviciu de formare profesională pentru societate. Dar nu cred că va trebui să ne oprim aici, va trebui ca tot așa, dar după ce vom avea și legea (educației – n.r.), pentru că actuala lege nu ne permite, să transformăm și liceul tehnologic într-un liceu tehnologic dual, în care componenta practică să se desfășoare în firme și companii, fie în responsabilitatea lor, fie în responsabilitatea dublă: și a școlii și a angajatorilor”, a conchis ministrul Educației.

un comentariu

  1. […] Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a declarat că numărul de solicitări al mediului economic pentru locurile în școlile profesionale s-a dublat și de aceea structura anului școlar viitor va cuprinde 60.000 de locuri la această formă de învățământ. Andronescu a arătat că anul trecut, din… Cititi mai multe aici: Ecaterina Andronescu: Cererea de locuri în școlile profesionale s-a dublat […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here