Copiii pot circula în scaunul de mașină cu spatele la șofer până la vârsta de 4 ani

5
Copiii pot circula în scaunul de mașină cu spatele la șofer până la vârsta de 4 ani

Odată cu apariția unui copil apar și foarte multe griji și totodată dorința de a-l crește în siguranță, după cele mai bune practici. Tocmai de aceea, siguranța copilului trebuie luată în vedere inclusiv atunci când te afli la volanul unei mașini. Și nu, nu fac referire la excesul de viteză, ci la scaunele speciale de mașină pentru copii și ultimele recomandări ale specialiștilor.

Asociația Americană de Pediatrie a emis recomandarea conform căreia, copilul trebuie să călătorească în scaunul de mașină cu spatele la șofer până la vârsta de 2 ani. Recent, medicii au prelungit această recomandare spunând că ar trebui să îți ții copilul în scaunul de mașină până când acesta atinge limitele scaunului de siguranță, adică până la vârsta de 4 ani. Acest lucru poate fi puțin complicat pentru că fiecare scaun de mașină este diferit și va trebui să cauți cerințele specifice de greutate și înălțime emise de producător, pentru a le compara cu copilul tău. Indiferent de situație, trebuie să știi că nu trebuie să îl ții pe cel mic în scaunul de mașină doar până la vârsta de 2 ani.

Bineînțeles că această recomandare vine și cu o serie de studii și teste care demonstrează că scaunele poziționate cu fața spre spatele mașinii oferă mai multă siguranță.

Chiar dacă unii părinți își vor face griji că este o zonă mai greu accesibilă, mai ales dacă se află la volan și copilul începe să plângă aceștia trebuie să știe că: un scaun orientat spre spate răspândește forța de lovire în mod uniform pe spatele scaunului auto și pe corpul copilului. De asemenea, limitează mișcarea capului, reducând riscul de rănire a gâtului, și menține copilul în scaun.

Citește și Grădinița modernă Montessori – locul perfect pentru copii

Părinții mai grijulii se pot gândi că celor mici nu le place să stea cu fața spre spate după ce picioarele lor sunt prea lungi pentru a mai sta în această poziție. Cu toate acestea, copiii nu vor plânge, pentru că ei nu știu cum este să stea altfel, iar picioarele lor nu au de suferit. Le pot ține pe scaun, încrucișa sau atârna pe laterale, oricum se simt mai comod.
De asemenea, o poziție incomodă a picioarelor este un risc nesemnificativ în comparație cu leziunile coloanei vertebrale.

Oricare ar fi situația, încearcă să aștepți cât mai mult înainte de a întoarce scaunul copilului cu fața spre parbriz. Cei mai mulți dintre părinți nu înțeleg că această practică nu este moft, ci reprezintă o măsură de siguranță pentru copilul tău.

Autor: Andreea Burghelea

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here