Când spunem „probiotice”, ne gândim imediat la iaurt, însă acesta nu este singurul aliment pe care ne putem baza. Sunt multe alte alimente care, prin compoziția lor de bacterii și drojdii, ajută la îmbunătățirea sănătății tractului digestiv.
Descoperă cum poți beneficia de efectele pozitive ale probioticelor din surse la care nici nu te-ai gândit.
Kefir
Kefirul are un aport mult mai mare de probiotice decât iaurtul și este singurul care conține kefiran, un probiotic cu puternice efecte antimicrobiene. Kefirul poate fi consumat la micul dejun, dar este şi o excelentă gustare între mese.
Varza murată
Varza murată nu doar că ajută sistemul digestiv prin probiotice, dar este foarte bogată și în fibre și vitaminele C, B şi K. Probioticele nu se pierd nici prin tratament termic, doar se reduc, efectele fiind la fel de pozitive.
Kimchi
Kimchi este o mâncare tradiţională coreeană, care are în compoziţie legume lăsate la fermentat, în special varză chinezească. Pe lângă aceasta, mai sunt adăugate praz, ridiche, castravete, ginseng, usturoi, ardei iute cayenne şi frunze de muştar indian.
Murături
Atât murăturile în oţet, cât şi cele în saramură sunt surse bune de probiotice, fiind un real ajutor pentru o digestie bună. De aceea şi acompaniază mesele la care se consumă multă carne sau alte alimente grele.
Anumite tipuri de brânză
Brânza nu este doar o sursă de calciu, ci şi de prebiotice. Nu toate sortimentele au, însă, acest beneficiu, ci doar câteva, precum gouda, mozzarella, cheddar şi cottage cheese.
Miso
Miso este un preparat tradițional japonez, obținut prin fermentarea boabelor de soia, cu orz, orez brun și alte cereale. Rezultatul este o pastă care se poate consuma ca atare sau poate constitui o garnitură pentru preparate din carne. De asemenea, este baza pentru celebra supă miso.
Oțetul de mere
Oțetul de mere conține o cantitate considerabilă de probiotice, așa că e bine să îl introduci în dieta zilnica. Consumă-l în salate, pe post de dressing.
[…] Surse alimentare de probiotice la care nici nu te-ai gândit apare prima dată în […]