Clasamentul orașelor din Franța în care este bine să studiezi

1
universități franceze

Jurnaliștii francezi de la Le Figaro sunt de părere că nu toate orașele sunt egale când vine vorba de calitatea vieții studenților. Atunci când alegi o facultate, trebuie să te gândești la calitatea pregătirii și la reputația diplomei.

O astfel de analiză este extrem de utilă în contextul unui exod al tinerilor români spre universități din Vestul Europei. Topul urmărește orașele cu peste 6000 de studenți, dar în tabelul de mai jos sunt cuprinse doar orașele cu peste 15.000 de studenți.

Vezi și Suedia și Irlanda caută studenți în România

Francezii au pus în balanță securitatea, locuințele, costul vieții, timpul liber... aceste elemente care pot face viața unui student mai bună: ”am comparat datele din 61 de orașe franceze, pentru a ajuta tinerii (și părinții lor) să evite dezamăgirile”.

top orase studenti franta
Oraș / media generală / atractivitate

Este clar că pe lângă prestigiul facultății, nu trebuie să neglijăm alegerea orașului și calitatea vieții în acesta. Pentru a ajuta elevii sau studenții, dar și părinții, cele 61 de orașe franceze cu peste 6000 de studenți au fost analizate ”la sânge”.

Francezii au comparat pe 24 de indicatori diferiți, ”pe baza a patru indicatori pe care le considerăm cele mai importante: atractivitate, agrement, buget/locuință și securitate”.

Acest lucru poate fi foarte util în vederea unei alegeri obiective, dar și pentru a evita surprizele neplăcute legate de acomodarea studenților.

Topul evaluează calitatea vieții pentru fiecare oraș, și nu reputația și prestigiul cursurilor de formare oferite acolo.

În fruntea acestei liste, orașul Montpellier, care de-a lungul secolelor și-a creat o reputație solidă pentru viața studențească. Istoria sa începe cu mai bine de 800 de ani în urmă, cu cea mai veche școală de medicină din lume.

Montpellier combină astăzi atuurile pentru tinerii care vin din toată Franța și de pe întreg mapamondul.

Orașul obține o medie generală de 16,28/20, mai ales datorită unui scor excelent de atractivitate (19,69/20).

Orașul, al doilea oraș ca mărime din regiune după Toulouse, a câștigat cu 34% mai mulți studenți în 10 ani.

Sunt peste 78.000 de înscriși la diverse forma de învățământ, 35% din totalul populației sale. Doar 4,4% dintre rezidenții din Montpellier cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani nu au nicio diplomă.

Restul podiumului

Sud-vestul Franței câștigă detașat. Bordeaux ocupă locul al doilea, având performanțe și mai bune în ceea ce privește atractivitatea decât Montpellier și zona de agrement (mai mult de 10 baruri la 1000 de studenți!) :), dar ratează primul loc din cauza costului vieții, care este semnificativ mai mare decât Montpellier.

Toulouse, pe a treia poziție, are performanțe comparabile cu Montpellier, dar rămâne prea departe în ceea ce privește cazarea universitară și restaurantele. În plus, prețul coșului de cumpărături este puțin mai mare acolo.

Trebuie subliniat că apropierea de Paris ridică costul vieții la cote aproape insuportabile, deci capitala și celelalte orașe sunt mai jos în top, deși oferă o serie de beneficii similare cu cele din Sud-Est.

un comentariu

  1. […] Jurnaliștii francezi de la Le Figaro sunt de părere că nu toate orașele sunt egale când vine vorba de calitatea vieții studenților. Atunci când alegi o facultate, trebuie să te gândești la calitatea pregătirii și la reputația diplomei. O astfel de analiză este extrem de… Cititi mai multe aici: Clasamentul orașelor din Franța în care este bine să studiezi […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here