Suedia și Irlanda caută studenți în România

Vezi: Care sunt costurile de trai în Irlanda pentru un student

5

Suedia și Irlanda caută studenți în România. O serie de universități de top din Suedia și Irlanda vor fi în dialog cu tinerii români în cadrul a două evenimente virtuale desfășurate pe 14, respectiv 28 ianuarie. Admiterea la universitățile din Suedia are loc la mijlocul acestei luni,  iar pentru Irlanda va avea loc pe 1 februarie. Astfel, tinerii care sunt interesați să studieze în una din cele două țări pot discuta online direct cu reprezentanți ai universităților din cele două țări, în timpul unor evenimente virtuale de la mijlocul și finalul acestei luni.

Dacă Suedia este căutată pentru standardul ridicat de viață și accentul pe care îl pune pe zona de creativitate, Irlanda este recunoscută, mai nou, ca fiind “patria” IT-iștilor, mulți tineri fiind atrași de oportunitățile și nivelul de studiu în informatică.

“Observăm un interes în creștere la tinerii români pentru Suedia, ca nouă destinație internațională de studiu. O explicație rezidă în faptul că sistemul educațional suedez este extrem de permisiv, axat în principal pe creativitate și dezvoltare personală, fie că vorbim studii în domeniul tehnic, științific sau zona socială. Mai mult, studenții internaționali sunt încurajați să lucreze în timpul facultății, iar după finalizarea studiilor pot opta pentru prelungirea permisului de ședere pentru a-și găsi un job. Suedia este o țară extrem de deschisă cu străinii, unde toată lumea vorbește limba engleză, nefiind nevoie să înveți suedeză pentru a studia sau a te adapta. Este considerată una dintre cele mai curate și mai civilizate țări din lume, asumându-și ca obiectiv să producă toată energia din surse regenerabile până în 2040”, explică Ana-Maria Papp, Business Development Manager, IntegralEdu.

stănga, Ana Maria Papp
stănga, Ana Maria Papp

Șapte universități din UK nu majorează taxele pentru studenții din România

Costuri 0 pentru studiile în Suedia

Studiile universitare de licență și masterat în Suedia sunt gratuite pentru cetățenii din Uniunea Europeană, astfel că familiile tinerilor care sunt acceptați de o universitate din Suedia trebuie să își bugeteze doar costurile de trai. Astfel costurile lunare pentru cazare variază între 350 și 500 de euro, iar cele pentru mâncare pot ajunge la 200 de euro. La acestea se mai adăugă transportul (50 euro), manualele și materialele didactice (50 euro), sportul și viața socială (150 euro).  În Suedia transportul public este foarte bine dezvoltat. Având la dispoziție, o rețea extinsă de autobuze, trenuri, metrou, tramvaie, deplasările se pot face oriunde, fără mașini.

Pe 14 ianuarie, la Study in Sweden Virtual Day, tinerii românii vor putea discuta cu reprezentanții University West Sweden, una dintre cele mai prestigioase instituții academice. Fie că vorbim despre finanțe, business, IT, automatizare sau studii sociale, universitatea are pregătite multe programe pentru tinerii din România. Totodată, tinerii români vor putea afla informații de la consultanții IntegralEdu despre toate oportunitățile educaționale pe care Suedia le oferă în materie de programe și universități. Înscrierile se fac gratuit pe platforma evenimentului: https://app.brazenconnect.com/a/world-education/e/21Ly2

Evenimentul va începe la ora 15.00 cu o serie de prezentări, iar apoi va continua cu întâlniri private cu studenții. Cei interesați să participe trebuie să se înregistreze din timp pe platformă unde se vor putea și programa pentru întâlnirile individuale. Sesiunea de înscrieri este deja deschisă.

Studiile în străinătate – o nouă destinație: Irlanda

Un alt eveniment educațional  virtual  se va desfășura pe 28 ianuarie pentru tinerii interesați să studieze în Irlanda, țară cu o puternică bază universitară, recunoscută pentru excelența în cercetare și inovație. Pentru studiile în Irlanda universitățile pot percepe anumite taxe, însă acestea pot fi acoperite prin diverse scheme de burse și subvenții.

Griffith College, Irlanda
Griffith College, Irlanda

“Pentru studiile în Irlanda există sistemul Free Fee Grant, care acoperă taxele de studiu  pentru studenții  europeni, însă  majoritatea universităților solicită plata unei contribuții din partea studentului, care poate ajunge la 3000 euro. Însă, această contribuție poate fi acoperită prin intermediul unor subvenții și burse, dar și utilizând rute alternative de finanțare. Subvențiile sunt oferite studenților în vederea acoperirii taxelor de studiu, dar și a costurilor de trai. Tipul și cuantumul subvenției este stabilit în funcție de nivelul și durata programului de studiu, dar și ținând cont de venitul familiei”,  precizează Ana-Maria Papp.

Pe 28 ianuarie, la Study in Ireland Virtual Day, tinerii românii vor putea discuta cu reprezentanții University of Limerick, Griffith College și Dundalk Institute of Technology (DKIT).  Înscrierile se fac gratuit pe platforma evenimentului: https://app.brazenconnect.com/a/world-education/e/Kdeml.

University of Limerick, Irlanda
University of Limerick, Irlanda

Evenimentul va avea loc începând cu ora 15.00, până la ora 18.00. In prima parte, cei interesați vor urmări prezentări ale universităților și sistemului de studiu irlandez. Apoi vor putea intra în discuții private cu reprezentanții universităților. Este important ca înscrierea în platformă să se realizeze cu câteva zile înainte, sesiunile de înregistrare fiind deja deschise.

Care sunt costurile de trai în Irlanda pentru un student

Majoritatea universităților din Irlanda au propriile clădiri de cazare pentru studenții internaționali. În general, forma de cazare este cea a unui apartament în care pot locui 4-8 studenți. De asemenea, aceștia pot alege varianta unei familii gazdă sau a cazării private. Costurile lunare cu cazarea se pot ridica la aproximativ  400 euro,  la care se adaugă utilitățile de aproximativ 30 de euro.

Pentru mâncare ar mai trebui bugetați aproximativ 170 de euro pe  lună, iar pentru transport 135 euro. Manualele și materialul didactic pot ajunge la 70 de euro, iar pentru telefonie și activități sociale trebuie bugetați 30, respectiv 75 euro.

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here