Cinci prozatori români, pe lista scurtă pentru o nominalizare la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

1
carti biblioteca

Cinci prozatori români au fost aleşi de juriul naţional pentru o nominalizare la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură din acest an.

La invitaţia Institutului Cultural Român, juriul responsabil cu nominalizarea unui scriitor român care să îndeplinească condiţiile impuse a fost compus din Ruxandra Cesereanu, Bogdan Creţu şi Radu Vancu.

Analizând producţia de proză din ultimele 18 luni, juriul a ales: Irina Georgescu Groza – „Exodul mieilor” (editura Nemira); Raluca Nagy – „Teo de la 16 la 18” (editura Nemira); Andreea Răsuceanu – „Vântul, duhul, suflarea” (editura Polirom); Oleg Serebrian – „Pe contrasens” (editura Cartier); Sebastian Sifft – „Copia carbon” (editura Humanitas).

Marţi, 15 februarie, va fi anunţat candidatul român la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.

Vezi și 170 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg român, Ion Luca Caragiale

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, înfiinţat în 2009, urmăreşte să sprijine prozatoarele şi prozatorii în curs de afirmare („outstanding emerging fiction writers”), atrăgând atenţia deopotrivă asupra lor şi asupra diversităţii culturale a Uniunii.

În 2022, fiecare ţară din UE este invitată, până la data de 15 februarie, să nominalizeze un prozator sau o prozatoare emergent/ă. Juriul final (compus din şapte juraţi europeni, selectaţi de Consorţiul Premiului European pentru Literatură) va face publică lista scurtă a nominalizărilor naţionale la 1 martie. Laureatul/a va fi anunţat/ă în 21 aprilie.

Vezi și Libris a donat 7.890 de cărţi pentru 80 de şcoli, în cadrul ediţiei a treia a proiectului CarteTeca

Condiţiile eliminatorii impuse de regulament prevăd ca autoarea/autorul nominalizat/ă să fie cetăţean al ţării care-l nominalizează (sau rezident permanent); să aibă publicate minim două şi maxim patru cărţi de proză; să nu fie tradus/ă în mai mult de patru limbi; să nu fie angajat/ă în instituţii ale Uniunii Europene; să fi publicat o carte de proză în ultimele 18 luni, iar aceasta să fie cea mai recentă carte publicată.

 

 

 

 

Sursa: news.ro

un comentariu

  1. […] Cinci prozatori români au fost aleşi de juriul naţional pentru o nominalizare la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură din acest an. La invitaţia Institutului Cultural Român, juriul responsabil cu nominalizarea unui scriitor român care să îndeplinească condiţiile impuse a fost compus din Ruxandra Cesereanu, Bogdan… Cititi mai multe aici: Cinci prozatori români, pe lista scurtă pentru o nominalizare la Premiul Uniunii Europene pentru L… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here