Cîmpenau: 3 miliarde de lei mai mult la Educație decât anul trecut

1
şcoala copii banii studenti

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat mulţumit de bugetul alocat domeniului pe care îl gestionează, în acest an, menţionând că suma este cu circa 3 miliarde de lei mai mare decât cea de anul trecut.

„Anul trecut, era Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi bugetul ministerului era împreună, educaţie şi cercetare. Dacă dăm la o parte partea de cercetare şi rămânem cu execuţia pe educaţie, avem 28,276 miliarde de lei. Dacă este aşa (buget pe anul în curs de 31,1 miliarde de lei – n.r.), este o surpriză foarte plăcută şi mă aşteaptă o perioadă de muncă”, a declarat ministrul joi seara.

Sorin Cîmpeanu a menţionat că bugetul va include o majorare în medie cu 25% a costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale, cu precizarea că procentele mai mari vor fi direcţionate către şcolile din mediul rural.

Vezi și Elevii și părinții consideră că temele pentru acasă sunt prea multe, prea obositoare şi duc la nelinişte, îngrijorare şi stres

„Această creştere va fi direcţionată mai mult către cheltuielile materiale ale şcolilor din mediul rural decât pentru cele din mediul urban, pentru simplul motiv că randamentul unei centrale pe lemne în mediul rural este mult mai scăzut, spre exemplu, decât cel al unei centrale moderne din zona urbană; pentru simplul motiv că în şcolile din mediul rural sunt mai puţini elevi, deci suma totală avută la dispoziţie de către şcoală este mai mică”, a explicat ministrul.

Cîmpeanu a subliniat că, pentru prima dată, din bugetul de stat vor fi decontate bursele elevilor, suma alocată fiind de 536 de milioane de lei, dar şi naveta elevilor, integral.

Vezi și Studiu: Te speli des pe dinți, scapi de diabet

În procente, banii alocați educației sunt mai puțin ca anul trecut

Ministerul Educației a primit un buget de 2,5% din Produsul Intern Brut în 2021, potrivit proiectului Legii Bugetului publicat joi seara de Ministerul Finanțelor.

Anul trecut același minister primea 2,7% din PIB alocare inițială. 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here