Ce se întâmplă, de fapt, cu bursele de merit la clasa a V-a. Sorin Cîmpeanu a catalogat drept „fake news” că ele vor fi eliminate.

1

Sorin Cîmpeanu a făcut câteva declarații care au stârnit confuzie privind eliminarea burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a.

El a numit informația privind eliminarea acestora un fake news. Acum, ministrul Educației a clarificat lucrurile și a explicat ce a vrut inițial să transmită.

Bursele de merit la clasa a V-a, eliminate

Sorin Cîmpeanu a explicat extinderea perioadei acordării burselor de studiu pe tot parcursul anului. De fapt, în ordinul de Ministru apar aceleași informații apărute în presă. Elevii de clasa a V-a nu vor mai beneficia de bursele de merit. 

Este din cauza modifcării structurii anului școlar și a lipsei unor criterii de acordare a acestor burse. 700.000 de elevi români rămân fără acești bani din partea statului.

Reporterii impact.ro au luat legătura cu secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, care a explicat că eliminarea burselor mai înseamnă și redirecționarea acelor băi către alte forme de ajutor. De exemplu, se dublează perioada în care elevii primesc burse de studiu. 

Cum se acordă aceste burse

Aceste burse de studiu se acordă având în vedere situația familială a elevilor și notele, spre deosebire de bursele de merit, unde contau doar notele.

„Rămân doar cele de studiu și cele sociale. La clasa a V-a aceste burse, așa zise de transport, nu știu de ce le spune lumea așa, nu prea funcționau, în sensul că elevii de clasa a V-a sunt înmatriculați în școlile la care e arondată locuința.

(Bursele se acordau n.r) doar în situația în care nu există școală gimnazială în localitatea de domiciliu și este obligat să meargă în altă localitate, dar acestea sunt cazuri foarte puține, pentru că în țară nu sunt multe localități în care nu există o școală de nivel gimnazial.

Mă refer la un UAT, iar acolo transportul se face cu microbuzele școlare, vorbim despre cu totul altceva.” a spus reprezentantul Ministerului Educației pentru Impact.ro.

Cîmpeanu a catalogat drept „fake news” informația

În cadrul conferinței de presă de ieri, de la Guvern, ministrul Sorin Cîmpeanu a numit eliminarea bursei de merit pentru elevii de clasa a V-a un fake news.

„Iată un exemplu de fake news pe care tocmai l-ați strecurat în enunț. Deci elevii de clasa a V-a beneficiază de burse de studiu.

Și pentru prima dată în istoria postdecembristă aceste burse se dau începând cu prima zi a anului școlar. Până acum, copiii de clasa a V-a primeau burse de merit în semestrul II, timp de 4 luni de zile.

Bursele erau în valoare de 200 de lei, dacă vă referiți la aceste burse. Puțini primeau aceste burse”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Școlile din București cer ca dosarele pentru bursele elevilor să fie depuse înainte de termenul legal

Ordinul de ministru arată că „fake news-ul” invocat de Cîmpeanu este, de fapt, o informație adevărată . Modificarea structurii anului școlar, introducerea modulelor dar și alte schimbări, fac imposibilă acordarea burselor la clasa a V-a după câteva luni, la fel cum se întâmpla anterior, când anul școlar era împărțit în semestre.

„Bursele acestea de merit se dădeau pe trei, patru luni, după semestrul I, în baza mediei de la semestrul I, dacă nu mai avem medie după semestrul I, e simplu, am încercat să compensăm asta ducând bursele de studiu de la începutul anului școlar.

Pentru că și bursele de studiu se dădeau tot după semestrul II. Am compensat, să ne înțelegem, nu ne dorim să facem vreo economie, pentru că nu facem, aceasta e realitatea. S-a schimbat regula.” spune Secretarul de Stat pentru sursa citată.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here