Ce pericole pot genera noile tehnologii și inteligența artificială (AI)

0
inteligenta artificiala
inteligenta artificiala

Psihologul cognitiv anglo-canadian și informaticianul Geoffrey Hinton, un pionier al inteligenței artificiale, și-a dat demisia de la Google. Omul de știință a avertizat asupra pericolelor pe care le pot genera noile tehnologii de inteligență artificială, relatează BBC.

Informaticianul este autorul unor cercetări de pionierat privind învățarea profundă și rețelele neuronale, iar studiile sale au deschis calea pentru sistemele AI actuale, precum ChatGPT.

Acum, Geoffrey Hinton, în vârstă de 75 de ani, declară pentru BBC că își regretă munca. El subliniază că pericolele sunt înfricoșătoare, dacă inteligența artificială este folosită de oameni cu rea-credință.

Vezi și Marea Britanie se păstrează în topul preferințelor românilor care studiază în străinătate

„În acest moment, ei (n.r. roboții cu inteligență artificială) nu sunt mai inteligenți decât noi, din câte îmi dau seama. Dar cred că vor fi în curând”, a dezvăluit Hinton. Informaticianul punctează că chatbot-ul ar putea depăși în curând nivelul de informații pe care îl deține un creier uman. El a explicat: „În acest moment, ceea ce vedem este că lucruri precum GPT-4 eclipsează o persoană în cantitatea de cunoștințe generale pe care le are și o eclipsează mult. În ceea ce privește raționamentul, nu este la fel de evoluat, dar deja o face: raționament simplu. Și având în vedere rata de progres, ne așteptăm ca lucrurile să se îmbunătățească destul de repede. Așa că trebuie să ne facem griji pentru asta”.

Într-un articol din New York Times, Hinton a atras atenția asupra riscurilor folosirii inteligenței artificiale de către actori „răi”: „Vă puteți imagina, de exemplu, că un actor rău precum [președintele rus Vladimir] Putin a decis să le ofere roboților capacitatea de a-și crea propriile obiective secundare. (…) Acesta este doar un fel de scenariu, cel mai rău, un fel de scenariu de coșmar”.

Omul de știință a explicat faptul că tipul acesta de inteligență este fundamental diferit de cel uman: „Noi suntem sisteme biologice și acestea sunt sisteme digitale. Și marea diferență este că, la sistemele digitale, ai multe copii ale aceluiași set de informații, același model al lumii (…) Și toate aceste copii pot învăța separat, dar își pot împărtăși cunoștințele instantaneu. Așa că este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și de fiecare dată când o persoană a învățat ceva, toată lumea știa automat. Și așa pot cunoaște acești roboti de chat mult mai multe decât orice persoană.”

Citește și ChatGPT va putea să detecteze dacă un text a fost scris de o inteligenţă artificială (IA)

Hinton a punctat totuși că Google folosește inteligența artificială în mod responsabil. Între timp a apărut o reacție și din partea companiei: „Rămânem angajați într-o abordare responsabilă a inteligenței artificiale. Învățăm continuu să înțelegem riscurile emergente, în timp ce inovăm cu îndrăzneală”, a declarat cercetătorul șef al Google, Jeff Dean.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here