Un prim câștig de cauză al unei edituri împotriva MEN în cazul manualelor

0
manualelor-manuale-editura-lege

Una dintre editurile care au contestat la CNSC adresa de excludere din procedura de atribuire a manualelor școlare pentru clasa a V-a venită din partea Ministerului Educației, a avut câștig de cauză. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă de către firma de avocatură R&R Parteners care a reprezentat editura al cărui nume nu a fost făcut public.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Liviu Pop anunța că va adopta o măsură prin care doar editura de stat, „Editura Didactică și Pedagogică”, va fi însărcinată să se ocupe de realizarea manualelor. Cu toate acestea, proprietarii editurilor nu au stat „cu mâinile în sân” și au făcut în total 27 de contestații, dintre care 20 au fost admise de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

„Am câștigat contestația în urma unor confruntări juridice dificile. După ce clientul nostru a fost eliminat din procedura de atribuire a manualelor școlare, fără o justificare solidă, autoritatea contractantă a continuat să emită mai multe acte prin care îi refuza dreptul de a concura. Cu câteva săptămâni în urmă, părea că ne luptăm cu morile de vânt. Dar în cele din urmă am reușit – CNSC a făcut o aplicare corectă și riguroasă a legii, oferindu-ne câștig de cauză. Astfel, clientul nostru a fost reintrodus în procedura de atribuire a manualelor școlare”, declară Ruxandra Vișoiu, avocat R&R Parteners Bucharest în sursa citată.

 

Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

 

Conform declarațiilor sale, aceasta este o reușită fără precedent pe acest gen de caz.

„Este adevărat că procedura de atribuire a manualelor școlare a prezentat  numeroase probleme. Faptul că 20 din 27 de contestații ale editurilor au fost admise nu face decât să confirme acest lucru. Dar soluția nu poate fi eliminarea concurenței prin folosirea unei edituri unice. Nu aceasta este direcția pe care ar trebui să o luăm într-un stat de drept, cu economie de piață, care dorește să evolueze”, conchide Ruxandra Vișoiu.

R&R Partners Bucharest este o societate formată din profesioniști în domeniul juridic, care s-au dezvoltat în unele dintre cele mai mari firme de avocatură din țară.Ruxandra Vișoiu, specializată în drept comercial, este avocat definitiv și membru în Baroul București din 2014.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here