Peste 800 de tinere din medii sociale defavorizate, încurajate să urmeze studiile superioare după BAC prin programul «Capital Filles în România»

0
Capital Filles in Romania 2018

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, și Ambasadorul Republicii Franceze în România, Michèle Ramis, au semnat la începutul săptămânii Convenţia oficială de parteneriat privind derularea în anul 2018 a programului «Capital Filles în România». În râdul semnatarilor s-au numărat, de asmenea, Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER) şi opt companii-membre fondatoare. Programul se adresează în exclusivitate tinerelor din medii sociale defavorizate (clasele IX-XII), şcolarizate în liceele selectate de inspectoratele şcolare județene.

„Este un demers ambițios pe care ne dorim să-l dezvoltăm alături de ceilalți parteneri. Mentoratul asigurat de companiile participante răspunde nevoilor de sprijin ale tinerelor fete în alegerea unei cariere și le deschide calea către dezvoltarea personală și profesională”, a declarat ministrul Liviu Marian Pop, potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Educației Naționale.

„Mă bucur că România se implică, iar Ministerul Educației Naționale și sprijină acest program care susține orientarea profesională a tinerelor fete și că, prin această abordare, subscriem ideii că femeile pot aduce schimbări importante pentru ele și implicit pentru societate”, a declarat ES, doamna Michèle Ramis, ambasadorul Franței la București.

„Obiectivul Capital Filles este să dăm încredere tinerelor în potenţialul şi viitorul lor profesional, să le convingem că uşile companiilor noastre le sunt deschise dacă au calificările adecvate”, a punctat Sabin Totorean, director general Nokia, mai precizează sursa citată.

La eveniment au mai participat delegatul general pentru România, Dominique Goutard, și managerii de proiect Adela Ciurel (pentru București) şi Oana Ciornodolea (pentru Timișoara).

Citește și:  Elevii și părinții consideră că temele pentru acasă sunt prea multe, prea obositoare şi duc la nelinişte, îngrijorare şi stres

 

În anul şcolar 2017-2018, «Capital Filles» este operaţional în 13 licee partenere din Bucureşti, Slobozia şi Timișoara. 151 de mentori, angajate voluntare din companiile partenere, sunt alături de peste 800 de eleve în diverse activități care presupun împărtăşirea experienţei profesionale, descoperirea filierelor şi meseriilor de viitor, accesul la mediul corporatist şi la calificările prospectate etc. De asemenea, sunt organizate sesiuni de tutorat individual (binom format dintr-un mentor și o elevă) pentru clasele a XI-a sau a XII-a, vizite la sediul companiilor pentru eleve şi profesori și forumurile anuale «Succes la Feminin».

Creat în Franţa, în 2011 la iniţiativa companiei Orange, «Capital Filles» s-a extins din noiembrie 2014, în România (Bucureşti, Timişoara şi Slobozia), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Ambasada Franţei/Institutul Francez, CCIFER şi 8 companii multinaţionale: Atos, Carrefour, Engie, Expur, Nokia, L’Oreal, Orange, Sodexo şi 4 membri asociați: BRD, Helpline, Manpower și Pet Star. După lansarea din 2012 în Franţa, România reprezintă a doua etapă de extindere europeană.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here