Bursele de merit ”Ligia Deca” pentru 131 de deținuți în acest an școlar

3

În jur de 131 de deținuți pot primi burse de merit în valoare de 450 de lei, potrivit unui răspuns transmis de Administrația Națională a Penitenciarelor la solicitarea celor de la Edupedu.ro.

Instituția precizează că deținuții care pot primi bursa de merit sunt încadrați în penitenciare din 13 județe. Asta înseamnă peste 700 de mii de lei pe an ar trebui să plătească Ministerul Educației. Edupedu.ro a scris despre mai multe situații semnalate în presa despre acordarea burselor de merit unor deținuți.

131 de deținuți pot primi bursă de merit

Amintim, bursa Ligia Deca se poate acorda acum și deținuților prin noua lege a Educației, pentru că a fost eliminat pragul până la care se acordă bursele de merit. Astfel, 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie primesc bursă de merit.

131 de deținuți pot primi bursă de merit, potrivit unui răspuns primit de la Administrația Națională a Penitenciarelor la solicitarea Edupedu.ro. Aceștia provin din penitenciarele situate în județele Alba, Arad, Bihor, Botoșani, Brasov, Brăila, Cluj, Dolj, Gorj, lalomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș.

Un calcul arată că în total pe lună Ministerul Educației va plăti acestor deținuți peste 58 de mii de lei pe lună, ajungând la peste 700 de mii de lei pe an, în cazul în care numărul acestora nu se schimbă.

Descoperă și: Sociologul Gelu Duminică: De ce este echitabil ca un copil cu media 5 sa ia bursă de merit

“Asigurarea dreptului la educație pe parcursul executării pedepselor privative de libertate este garantată de legislația domeniului execușional penal, din perspectivă operatională, organizarea procesului de învățământ fiind reglementată prin documentele legislative emise de Ministerul Educatiei. La nivel general, colaborarea între Ministerul Educatiei si Ministerul Justiției/Administrația Națională a Penitenciarelor este formalizată prin Protocolul cu nr. 39635/18.11.2022 / ANP, aflat în vigoare la această dată.

La acest moment, Ministerul Educatiei reglementează procesul de învățământ prin trei Legi ale educației: Legea nr. 1/2011 Legea educatiei nationale, Legea nr. 198/2023 Legea învățământului preuniversitar, Legea nr. 199/2023 Legea învățământului superior dar si prin mai multe Ordine printre care se regăsește și Ordinul nr. 6238/2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor.

De asemenea, vă comunicăm faptul că, la nivelul administratiei centrale există o
situatie estimativă cu privire la numărul persoanelor private de libertate care pot primi burse de merit, conform reglementărilor mentionate anterior, sens in care, precizăm că numărul acestora este 131, la nivelul următoarelor judete: Alba, Arad, Bihor, Botoșani, Brasov, Brăila, Cluj, Dolj, Gorj, lalomita, Maramureș, Mehedinti, Mureș”.

Citește mai multe informații pe: Edupedu.ro 

3 comentarii

  1. […] În jur de 131 de deținuți pot primi burse de merit în valoare de 450 de lei, potrivit unui răspuns transmis de Administrația Națională a Penitenciarelor la solicitarea celor de la Edupedu.ro. Instituția precizează că deținuții care pot primi bursa de merit sunt încadrați în… Cititi mai multe aici: Bursele de merit ”Ligia Deca” pentru 131 de deținuți în acest an școlar […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here