Astăzi se împlinesc 169 de ani de la naștereaa lui Mihai Eminescu

1

Marți, 15 ianuarie, se împlinesc 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, poetul național al României. Pentru a-l comemora pe poet, numeroase evenimente sunt organizate în mai multe orașe din țară.

O slujbă de pomenire a poetului național Mihai Eminescu va avea loc, marți, la Cimitirul Bellu din București, a anunțat Arhiepiscopia Bucureștilor.  La finalul slujbei de pomenire, la mormântul lui Mihai Eminescu va fi depusă o coroană de flori din partea Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, la ora 10:30, în Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie, se va săvârși slujba Parastasului pentru marele poet.

În județul Botoșani, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează, pe 15 ianuarie, Zilele Eminescu, cu prilejul împlinirii a 169 de ani de la nașterea marelui poet. Manifestările vor debuta, marți, la ora 10,30, cu un Te Deum, oficiat la biserica familiei Eminovici din Ipotești și depuneri de coroane la statuia poetului de la Memorial.

Moartea poetului, una dintre cele mai mari controverse naționale

Mihai Eminescu a murit în condiții suspecte și interpretate diferit în mai multe surse la 15 iunie 1889 (15iunie, în zori – ora 03.00) în casa de sănătate a doctorului Șuțu, situată pe strada Plantelor din București. Poetul e înmormântat la București, în cimitirul Bellu, sicriul fiind dus pe umeri de patru elevi de la Școala Normală de Institutori. Poetul George Călinescu a scris despre moartea poetului: „Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”

Un geniu al publicisticii

Din articolele lui Eminescu scrise in perioada in care profesa ca redactor pe la diferite ziare, dar mai ales din vremea in care ocupa funcția de redactor-șef la ziarul conservatorilor, Timpul, reiese un spirit critic foarte dezvoltat, o analiză obiectivă și imparțială a fenomenelor politice ale acelor vremuri, criticând fenomene precum corupția și lăcomia. În toată cariera de jurnalist, acesta a susținut continuu interesele ardelenilor și moldovenilor, care luptau pe cont propriu cu marile puteri care încercau să îi absoarbă.

Citește și Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

un comentariu

  1. […] Marți, 15 ianuarie, se împlinesc 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, poetul național al României. Pentru a-l comemora pe poet, numeroase evenimente sunt organizate în mai multe orașe din țară. O slujbă de pomenire a poetului național Mihai Eminescu va avea loc,… Cititi mai multe aici: Astăzi se împlinesc 169 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here