Angajații Educație protestează din nou, joi, 25 mai, în Piața Victoriei

1
Aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ vor protesta joi, 25 mai, la Guvern, potrivit sindicatelor din Educație.
Într-un document consultat de Edupedu.ro apare că marșul de protest este organizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”. Acțiunea vine după refuzul constant al guvernanților de a purta negocieri reale, conform sindicatelor.
  • Este vorba despre adresa sindicatelor către Primăria Municipiului București, prin care anunță organizarea marșului de protest.

Conform documentului, marșul se va desfășura în intervalul orar 12:00-16:00, iar la acțiune vor participa aproximativ 15.000 de persoane. Participanții vor sosi la marș începând cu ora 11:00.

„Acțiunile noastre urmăresc să atragă atenția asupra obligativității solutionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învăţământul preuniversitar și superior, în condițiile scăderii semnificative a puterii de cumpărare, determinate și de creșterea prețurilor. Nemulțumirea personalului din educație este accentuată și de refuzul guvernanților de a purta negocieri reale cu federațiile sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru soluționarea revendicărilor personalului din sistemul educațional, inclusiv după declanșarea, începând cu data de 22 mai 2023, a grevei generale în învăţământ”, se arată în documentul sindicatelor.

Citește și: UPDATE: Fără soluții la greva dascălilor, Ciucă rămâne Premier

Pe de altă parte, președintele Iohannis a transmis sindicaliștilor să accepte că „o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc”, după cum a scris G4Media.ro.

De luni, au intrat în grevă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor.

Mii de profesori au ieșit în stradă la Iași, într-un miting de amploare. “Tristețea noastră, nepăsarea voastră! Doar uniți putem învinge” – printre scandările profesorilor.

În această după-amiază are loc o ședință a sindicatelor din Educație, pe tema grevei profesorilor, la care au fost invitați reprezentanții Guvernului, după cum au anunțat ieri liderii de sindicat. Anton Hadăr, liderul Federației „Alma Mater”, a declarat la Radio România Actualități (RRA) că Marcel Ciolcu, ministrul Muncii și Ministrul de Finanțe au confirmat că vor veni la ședința sindicatelor.

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“

Sursa: edupedu.ro

un comentariu

  1. […] Aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ vor protesta joi, 25 mai, la Guvern, potrivit sindicatelor din Educație. Într-un document consultat de Edupedu.ro apare că marșul de protest este organizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația… Cititi mai multe aici: Angajații Educație protestează din nou, joi, 25 mai, în Piața Victoriei […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here