Acceleratoarele de învățare a limbilor străine: două săptămâni într-o EduTabără echivalează cu 1 an de studiu

5

Deși pare greu de crezut, experiența de învățare pe care o are un copil într-un centru specializat de organizare a taberelor în străinătate îl face să își deblocheze abilitățile conversaționale și îl setează intensiv pe modul “acumulare“, față de metodele de asimilare a informațiilor, în sistemul tradițional al meditațiilor. Atunci când vine vorba de limbile străine, meditațiile sunt sigure până la un punct, dar de multe ori își dovedesc ineficiența pentru că nu există o compatibilitate între profesor și copil, ori metoda nu este adaptată, ori pur și simplu, cum se zice “copilul nu are aplecare către limbile străine”.

Însă obținerea rezultatelor ține mai degrabă de procesul de educare și mai puțin de abilitățile individuale ale unui copil sau adolescent. Pentru că învățarea unei limbi străine este un proces cognitiv în care factorul “acumulare” are rolul lui, însă foarte importanți sunt factorii psiho-sociali și contextul în care se produce această învățare.

Căutările părinților pentru un meditator bun de limbă străină devin din ce în ce mai serioase și mai apăsătoare din momentul în care copilul trece de vârsta de zece ani. Dacă au și neșansa de a nu găsi persoana potrivită, cum se și întâmplă în cele mai multe cazuri, atunci căutările continuă. Întrebări, stres, drumuri, costuri, timp și tot așa.. părinții știu mai bine.

Fie că vorbim despre cursuri organizate în afara școlii sau de meditatori privați, experiențe nesatisfăcătoare din punct de vedere al rezultatului pot să apară în mod frecvent, la aceasta adăugându-se timpul și banii care se cheltuie pe parcursul unui an. Din fericire există abordări complementare în ceea ce privește învățarea și aprofundarea unei limbi străine prin aceste EduTabere în străinătate, pe care specialiștii în educație le consideră adevărate acceleratoare de învățare a limbilor străine. Nu sunt metode care înlocuiesc meditațiile, ci le completează extrem de eficient.

În cadrul unei EduTabere există un proces didactic extrem de eficient, brevetat în ani și ani de studii în ceea ce privește educația. Din punct de vedere al metodei, aceste “acceleratoare” de învățare a limbilor străine îi pun pe tineri în contexte în care procesul de acumulare a informațiilor și aplicarea lor la lume și viață se produce concomitent. Și asta pentru că ei sunt puși în situația de a relaționa și comunica într-un spațiu multicultural, în lipsa părintelui,  ceea ce din punct de vedere psihic și intelectual reprezintă un catalizator ideal pentru învățarea sau consolidarea noțiunilor de limbi străine.

Mai mult decât atât, tinerii nu iau parte la învățare într-un spațiu didactic tradițional, ci realizând activitățile lor preferate, fie că vorbim de sporturi, arte sau științe. Astfel, mulți părinți ajung să fie de-a dreptul uimiți de progresul copilului lor atunci când acesta revine acasă dintr-o astfel de tabără.

Dar, atenție! Nu toate taberele care se organizează în străinătate au acest format și din acest motiv alegerea unui astfel de program de vacanță pentru copil trebuie făcută cu sprijinul unui consultant educațional, mai degrabă, decât cu implicarea unei agenții de turism sau a unui organizator privat.

Cum se produce învățarea unei limbi într-o EduTabără în străinătate?

Așa cum se explică mai sus, într-o EduTabără, copilul sau adolescentul poate progresa în 2-4 săptămâni cât într-un an, EduTaberele reușind să creeze un mediu propice învățării accelerate și dezvoltării multilaterale a copilului.

Copiii își dezvoltă pe parcursul taberelor abilitățile sociale, inteligența emoțională și adaptabilitatea la schimbare, prin tipuri diverse de interacțiune socială cu alți copii din toate colțurile lumii, fără intervenția sau sprijinul părinților. Aceștia învață să lucreze în echipe, își explorează independența, își dezvoltă încrederea de sine, empatizează și ajung să formeze prietenii care nu se încheie odată cu taberele, înțelegând diversitatea culturală.

EduTaberele reprezintă pentru copii o oportunitate de a se exprima liber, de a se afirma, de a-și descoperi și forma abilitățile de lider, învățând dinamica de grup, să împartă sarcinile cu membrii echipei, să le ducă la bun sfârșit, să aibă inițiative și să ia decizii pentru binele echipei, împreună cu toți membrii. Activitățile din tabere sunt menite să sprijine dezvoltarea unor abilități importante, valoroase pe tot parcursul vieții, precum perseverența, creativitatea, responsabilitatea, curajul de a ieși din zona de confort și de a-și depăși limitele, găsind soluții la diverse probleme și provocări.

Copiii au parte în EduTabere de învățare continuă, pe tot parcursul acesteia, prin forme interactive și distractive, unde informațiile se asimilează ușor, fără senzația de suprasolicitare. Programul taberelor este unul foarte variat și poate cuprinde de la cursuri de pregătire pentru diferite materii sau domenii, testarea sistemelor educaționale internaționale în campusurile școlilor și universităților renumite din întreaga lume, cursuri artistice, până la practicarea pasiunilor fiecăruia, sporturi în aer liber, drumeții prin natură și multe alte activități care apropie copiii de natură. Astfel, copiii se deconectează de la tehnologie, telefonul și tableta ies din rutină, iar ei se bucură de activitățile în care sunt angrenați împreună.

Câteva exemple de EduTabere de top

Nu există niciun copil care să nu își găsească tabăra potrivită pentru el, indiferent de pasiuni sau obiective academice! EduTaberele individuale sunt de o diversitate complexă, fiecare dintre ele având elemente definitorii și distinctive. Descoperiți mai jos câteva dintre acestea.

EduTabere recreative și cu ore de limbi străine

Tabăra de la University College Dublin cuprinde învățarea limbii engleze și numeroase excursii și activități menite să îi introducă pe participanți în universul irlandez, să cunoască tradițiile, obiectivele turistice și peisajele unice din țară. Aici se organizează seminariile World of Work, care au scopul de a dezvolta abilitățile necesare copiilor mai târziu în viață și carieră, precum scrierea unui CV, pregătirea pentru interviuri, susținerea unei prezentări și crearea unei pagini online.

Tabăra în Sliema, Malta, cuprinde învățarea limbii engleze și o multitudine de excursii și activități “maritime”, precum excursii în Sliema, Valetta, Mdina, Aquapark sau plimbare cu vaporașul. Participanții pot opta și pentru excursii la delfinariu, parcul de distracții sau cursuri de scufundări.

Tabăra la LIU Brooklyn este la numai o stație cu metroul de Manhattan și la mică distanță de celebrele Brooklyn Bridge și East River. Participanții se bucură de vizite la Greenwich, Muzeul de Istorie Naturală, Central Park, Empire State Building, Fifth Avenue și pot opta și pentru meciuri de baschet în parcul de distracții Six Flags ori în orașele Boston sau Washington. Tabăra are un program sportiv și de divertisment. Copiii au la dispoziție bazinul de înot al universității, studioul de dans, terenurile de fotbal, baschet și tenis. În program este prevăzut timp liber pentru cumpărături și cinema, iar seara se organizează jocuri distractive și plimbări prin oraș.

Tabăra la Millfield School cuprinde excursii care îi ajută pe cursanți să cunoască Marea Britanie cât mai bine. Excursiile se organizează în locuri precum Oxford, Exeter, Bath, Bristol, parc de distracții, Castelul Cardiff, Science Museum, Bath sau peșterile Wookey Hole. Tabăra cuprinde și cursuri de limba engleză.

Pentru cei a căror cea mai mare pasiunea este sportul sau muzica, Tabăra la Exsportise – Academia de Sport este alegerea ideală. Personalul este format din profesioniști și foști olimpici sportivi ce au menirea de a transforma fiecare cursant într-un viitor învingător. Tabăra oferă două tipuri de programe – programe care includ ore de limba engleză – Limba engleza și sport, dans sau muzică, și programe care nu includ ore de limba engleză – Academia de sport, Sport / Dansuri și al doilea sport la alegere, Muzică și dansuri/sport, Coaching, Tenis, Academia de Tenis,Golf, Hochei pe iarbă, Fotbal, Echitație, Baschet, Dansuri, Muzică, Rugby sau Multisport.

Tabere internaționale academice

Tabăra Academică la Eton College este o tabără centrată pe domenii de studiu și cuprinde cursuri de limbă engleză. Participanții pot opta pentru unul dintre modulele Engleză generală – ideal pentru cei care doresc să își îmbunătățească abilitățile în limba engleză, Științe (biologie, chimie, fizică) – potrivit pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine conceptele și metodologia științifice, Științe umane (istorie, geografie, sociologie) – pentru pasionații de artă, istorie, politică și filosofie și Matematică – ideală pentru cei ce vor să învețe atât matematica pură, cât și cea aplicată.

Tabăra la St. Edmund’s College cuprinde 28 de ore de cursuri pe săptămână și excursii educaționale. Orele de dimineață se axează pe dezvoltarea abilităților lingvistice, în timp ce după-amiază cursurile abordează subiecte alese de elevi, precum  materii școlare, sporturi, artă, cursuri vocaționale sau academice.

Tabăra la Corpus Christi College, Cambridge University oferă cel mai complex program pentru pregătire pentru înscrierea la o universitate de top. Programul este recomandat elevilor ambițioși și motivați, care intenționează să urmeze cursurile unor universități britanice de renume internațional. Cursurile acoperă cinci arii de studiu: cunoștințe de cultură generală, competențe personale, pregătire pentru admiterea la universitate, seminarii pentru competențe academice și consultanță individuală.

Tabere internaționale tematice sau vocaționale

Tabăra la Dulwich College cuprinde între 20 și 40 ore de cursuri pe săptămână, iar cursanții pot alege între 4 programe: Tabăra de vacanță, Engleza și arte scenice, Pregătire pentru IELTS sau Tineri Lideri. În fiecare zi sunt programate activități sportive. Cursanții pot alege între: baschet, cricket, fotbal, rugby, badminton, înot, tenis, volei.

Vara Academică la DLD College are un studio de dansuri și o sală de gimnastică, iar cursanții pot practica diverse sporturi în apropiere. Predarea se bazează pe metoda CLIL – Content and Language Integrated Learning. Cursanții studiază diferite materii școlare alese în funcție de interesele lor, precum IT, matematică sau medicină și, în același timp, își îmbunătățesc abilitățile lingvistice.

Tabere pentru… vacanța de familie

Tabăra de limbi străine sau aventura în Elveția care oferă patru programe diferite și sunt potrivite pentru copiii care vin în vacanță cu părinții. Tabăra de limbi străine, cu limba engleză sau limba franceză, Tabăra de aventură, pentru copiii care iubesc natura, Marmots Day Camp, cu activități sportive, drumeții montane, pictură, artă culinară sau jocuri, Day Camp cu limbi străine sau aventură.

Tabăra de vacanță, lângă Barcelona include cursuri de limba spaniolă sau engleză, cazare, program de petrecere a timpului liber și excursii. Tabăra are și varianta Day Camp, care oferă program de zi între orele 09:00 – 19:30, fără cazare inclusă. Participanții pot opta pentru antrenamente de tenis, fotbal sau o combinație de sporturi nautice, structurate în cursuri de câte două ore, cum ar fi: navigație, canotaj, windsurfing sau paddleboat.

Cursuri de scurtă durată în campusuri liceale/universitare

Acestea reprezintă cea mai nouă și complexă variantă de a testa un sistem educațional nou, de a experimenta cum e să fii elev/student la o școală din străinătate. Spre exemplu, EduTabăra de o lună la Earlscliffe College permite o astfel de experiență, alături de studiul limbii engleze, programele academice ale școlii, practicarea de sporturi și activități culturale, IELTS, iar programul poate fi combinat și cu alte cursuri de Global English, Mini-MBA™, Uni – Prep.

Articol susținut de IntegralEdu.

 

Citeşte şi Decizie de ultimă oră din Țara Galilor: tinerii care intră la master anul acesta pot obține împrumuturi de 17.000 de lire pentru studii

5 comentarii

  1. […] Deși pare greu de crezut, experiența de învățare pe care o are un copil într-un centru specializat de organizare a taberelor în străinătate îl face să își deblocheze abilitățile conversaționale și îl setează intensiv pe modul “acumulare“, față de metodele de asimilare a informațiilor, în… Cititi mai multe aici: Acceleratoarele de învățare a limbilor străine: două săptămâni într-o EduTabără echivalea… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here