Ministerul Educaţiei: Pentru anul viitor, au fost aprobate peste 2,7 milioane de locuri în grădiniţe, şcoli şi licee

0
protest-scoli-romanesti-ucraina

În şedinţa de guvern de miercuri, Executivul a aprobat, pentru anul şcolar 2018-2019, peste 2,7 milioane de locuri în grădiniţe, şcoli şi licee, peste 100.000 de locuri pentru învăţământul universitar bugetat şi 5.000 de locuri la rezidenţiat, cu o mie mai mult decât anul universitar precedent.

Pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, de artă şi sportiv, precum şi pentru clasele de început din învăţământul de liceal şi profesional (inclusiv învăţământ dual), cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar 2018-2019 rămân la nivelul anului şcolar anterior, reprezentând în total peste 2,7 milioane de locuri, transmite Ministerul Educaţiei

Potrivit sursei citate, unele locuri au fost relocate, astfel, s-au suplimentat cu o mie de locuri pentru învăţământul obligatoriu cu frecvenţă redusă – nivel primar şi gimnazial şi programul educaţional „A doua şansă”, inclusiv pentru cel organizat în penitenciare. În schimb, cifra de şcolarizare pentru stagiile de practică (învăţământ de masă) a fost diminuată cu o mie de locuri.

În ceea ce priveşte învăţământul universitar de stat, Guvernul a probat 63.000 de locuri la studiile de licenţă, dintre care 5.000 de locuri alocate domeniilor prioritare de dezvoltare ale României, 2.000 de locuri pentru absolvenţii liceelor situate în mediul rural şi 1.201 locuri pentru instituţiile de învăţământ superior militar.

Cifra totală pentru studiile universitare de licenţă, pentru anul universitar 2018 – 2019, este mai mare cu peste1.200 locuri, comparativ cu cifra din anul universitar precedent.

Potrivit sursei citate, aproximativ 36.000 de locuri au fost alocate studiilor de master şi peste 3.000 pentru studiile universitare de doctorat.

De asemenea, s-a suplimentat cu 1.000 numărul de locuri pentru rezidenţiat, astfel, în anul universitar viitor vor fi alocate 5.000.

Sunt prevăzute, în continuare, locuri în învăţământul preuniversitar şi superior pentru etnicii români din afara graniţelor ţării, cetăţenii români cu domiciliul stabil în străinătate şi cetăţenii străini, în baza documentelor bilaterale şi a ofertelor unilaterale. Sunt perpetuate facilităţile şi locurile distincte pentru tinerii romi care doresc să urmeze învăţământul preuniversitar liceal, profesional sau postliceal, dar şi studii universitare, indiferent de ciclul de studii„, reiese dintr-un comunicat transmis de Ministerul Educaţiei.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here