170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

0

Miercuri, 15 ianuarie 2020 se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, poetul național al României. Pentru a-l comemora pe poet, numeroase evenimente sunt organizate în mai multe orașe din țară.

 

Citește și Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

 

Citește și Marele poet Mihai Eminescu implicat în sistemul educațional românesc

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Acesta a fost al șaptelea copil din cei 11 ai cuplului Gheorghe și Mihai Eminovici. “Luceafărul poeziei românești” și-a petrecut copilăria în casa părintească de la Ipotești. Între anii 1858 și 1866, Eminescu urmează șcioala de la Cernăuți și termină clasa a IV-a, fiind al cincilea dintr-un total de 82 de colegi.

Iosif Vulcan, seful revistei ‘Familia’, a fost cel care i-a schimbat numele în Mihai Eminescu, din Eminovici. Asta în momentul când poetului îi mai apar în reviata „Familia” sase poezii, cea de debut a fost publicatā în 1866, sub numele „De-aş avea”.

Mihai Eminescu a murit în condiţii suspecte şi interpretate diferit în mai multe surse la 15 iunie 1889 (15iunie, în zori – ora 03.00) în casa de sănătate a doctorului Şuţu, situată pe strada Plantelor din București.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here