17 noiembrie 2023. Ziua Internațională a Studenților. Cum a luat naștere această zi

2
ziua internațională a studenților
Sursa: Pixabay

În fiecare an, pe 17 noiembrie, comunitățile academice din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Studenților, un moment dedicat recunoașterii și aprecierii contribuției semnificative a tinerilor la progresul științific, cultural și social. Această zi are rădăcini adânci și a evoluat într-o celebrare a diversității, a schimbului de idei și a promovării valorilor educaționale.

Elevii și profesorii din România – invitați să participe la „Cea mai mare lecție din lume”, proiect UNICEF

Originea și Evoluția Zilei Internaționale a Studenților 

Ziua Internațională a Studenților este dedicată miilor de studenți din Praga care au luptat pentru mândria națională și pentru dreptul la învățământ superior. Când Adolf Hitler a venit la putere în 1933 a emis pretenții agresive asupra teritoriilor din afara granițelor Germaniei. În 1938, naziștii au anexat pentru prima dată Austria, țara de origine a lui Hitler. Apoi, au forțat Cehoslovacia să renunțe la părți din teritoriile sale. Germania a ocupat regiunile cehe, forțând Slovacia să se divizeze într-un stat satelit. În 1939, studenții de la Facultatea de Medicină a Universității Charles din Praga au organizat o demonstrație pentru a comemora formarea unei Republici Cehoslovace independente. Naziștii au reprimat cu brutalitate adunarea, ceea ce a dus la moartea studentului Jan Opletal.

Mii de stundeți au luat parte la funeraliile acestuia și întreaga acțiune s-a transformat într-o demonstrație antinazistă. Naziștii au răspuns prin închiderea tuturor instituțiilor de învățământ cehe. Într-o demonstrație șocantă de putere brută, forțele naziste au arestat și executat nouă protestatari fără proces și au trimis peste 1.200 de studenți în lagăre de concentrare. Mulți dintre ei nu au supraviețuit.

Ziua Internațională a Studenților comemorează, astfel sacrificiul lor și a fost stabilită pentru prima dată în 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la inițiativa Consiliului Internațional al Studenților (CIS). De atunci, multe organizații și grupuri studențești internaționale au continuat să observe această zi. Această zi este sărbătoare publică în Republica Cehă și în Slovacia. În mod oficial, este denumită „Ziua luptei pentru libertate și democrație”.

Această organizație a fost formată pentru a promova solidaritatea între studenți și pentru a susține drepturile educaționale. De-a lungul decadelor, această zi a evoluat într-un eveniment global, marcând nu doar lupta studenților pentru drepturile lor, ci și importanța învățământului superior în formarea viitorului societății.

Bursele de merit ”Ligia Deca” pentru 131 de deținuți în acest an școlar

Semnificația Zilei Internaționale a Studenților

Ziua Internațională a Studenților este o ocazie de a celebra contribuția studenților la societate și de a reflecta asupra importanței educației superioare. Este momentul în care se recunosc eforturile depuse de acești tineri în procesul de învățare, descoperire și dezvoltare personală. În plus, această zi reprezintă și un prilej de a evidenția provocările cu care se confruntă studenții în diverse părți ale lumii, precum accesul la educație, condițiile de trai și drepturile studențești.

2 comentarii

  1. […] În fiecare an, pe 17 noiembrie, comunitățile academice din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Studenților, un moment dedicat recunoașterii și aprecierii contribuției semnificative a tinerilor la progresul științific, cultural și social. Această zi are rădăcini adânci și a evoluat într-o celebrare a diversității, a… Cititi mai multe aici: 17 noiembrie 2023. Ziua Internațională a Studenților. Cum a luat naștere această zi […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here