Ziua Internaţională a Dansului 2021, online la Teatrul Odeon

1
Friedemann Vogel

Teatrul Odeon continuă tradiţia dansului şi oferă publicului o întâlnire cu coregraful şi dansatorul Răzvan Mazilu, care va fi invitatul actriţei Rodica Mandache, într-un nou episod al emisiunii “Dialoguri teatrale @Odeon”, difuzat joi, de la ora 11.00, de Ziua Internaţională a Dansului.

Tradiţia dansului la Odeon a început în anii ’90, când teatrul a găzduit Centrul de Expresie Artistică, o alternativă la spectacolele de teatru. Odată cu stagiunea 2001 – 2002, când coregraful şi dansatorul Răzvan Mazilu a iniţiat programul “Dans la Odeon”, arta dansului profesionist din România şi din străinătate a fost adusă în atenţia publicului prin producţii proprii, Gale Extraordinare, dans contemporan, neoclasic sau teatru-dans.

“Cu săli întotdeauna pline, Odeonul a deschis larg uşile către marele public, contribuind decisiv la dezvoltarea artei dansului în România”, spune Răzvan Mazilu.

În completarea emisiunii, difuzate online pe pagina de Facebook a Teatrului Odeon, dar şi pe canalul propriu de YouTube, Teatrul Odeon se va alătura evenimentului online mondial, preluând un material video creat de Institutul Internaţional de Teatru, ITI – UNESCO, avându-l în prim-plan pe balerinul german Friedemann Vogel, autorul mesajului Zilei Internaţionale a Dansului 2021.

FOTO: Pagina de psihologie

“Totul începe cu mişcarea – un instinct pe care îl avem cu toţii -, iar dansul este mişcare rafinată pentru a comunica. Tehnica impecabilă este importantă şi impresionantă, însă esenţa este dată de ceea ce exprimă dansatorul prin mişcare. Ca dansatori suntem constant în mişcare, tendinţa noastră fiind să creăm aceste momente de neuitat. Indiferent de genul de dans, este ceea ce fiecare dansator se străduieşte să realizeze. Când, dintr-o dată însă, nu mai avem voie să interpretăm, cu teatrele închise şi festivalurile anulate, lumile noastre se opresc. Fără contact fizic. Fără spectacole. Fără public spectator. Niciodată în istoria recentă, comunitatea dansului nu a fost atât de provocată colectiv să rămână motivată, să îşi găsească propriul raison d’être. Cu toate acestea, tocmai atunci când ni s-a luat ceva preţios, apreciem cu adevărat cât de vital este ceea ce facem şi cât de mult înseamnă dansul pentru societate, în general. Dansatorii sunt adesea apreciaţi pentru performanţa lor fizică, când, de fapt, suntem susţinuţi şi mai mult de forţa noastră mentală. Cred că această combinaţie unică de agilitate fizică şi psihologică ne va ajuta să depăşim, să ne reinventăm, să continuăm să dansăm şi să inspirăm”, spune balerinul german Friedemann Vogel în mesajul Zilei Internaţionale a Dansului 2021.

 

Sursa: news.ro

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here