Zăpada: ce este și ce tipuri de zăpadă există

1

În partea inferioară a atmosferei este locul în care apar toate fenomenele meteorologice, una dintre ele este zăpada. Mulți nu au văzut-o niciodată sau nu știu ce este și cum se produce.

Zăpada, așa numita apă cu gheață, nu este altceva decât apă solidă care cade direct din nori. Fulgii de zăpadă sunt alcătuiți din cristale de gheață, iar când cad pe suprafața pământului acoperă totul cu o frumoasă pătură albă.

Ce este zăpada

Zăpada, cunoscută sub numele de ninsoare, este un fenomen frecvent în multe zone cu temperaturi scăzute (în general iarna). Structura fulgilor de zăpadă este fractală. Fractalele sunt forme geometrice repetate la diferite scări, producând efecte vizuale foarte deosebite.

Multe orașe folosesc zăpada ca principală atracție turistică (de exemplu, Sierra Nevada). Datorită ninsorilor abundente din aceste locuri, puteți practica diferite sporturi, cum ar fi schiul sau snowboard-ul. În plus, câmpurile de zăpadă oferă vederi fantastice, care pot atrage mulți turiști și pot genera profituri uriașe.

Zăpada este formată din cristale mici de apă înghețată care se formează prin absorbția picăturilor de apă din troposfera superioară. Când aceste picături de apă se ciocnesc, ele se combină pentru a forma fulgi de zăpadă. Când greutatea fulgului de zăpadă este mai mare decât rezistența aerului, acesta va cădea.

Temperatura de formare a fulgilor de zăpadă trebuie să fie sub zero. Procesul de formare este același cu cel al zăpezii sau al grindinii. Singura diferență dintre ele este temperatura de formare.

Când zăpada cade la pământ, se acumulează și se îngrămădesc. Atâta timp cât temperatura ambiantă rămâne sub zero, zăpada va continua să existe și va fi stocată în continuare. Dacă temperatura crește, fulgii de zăpadă vor începe să se topească.

Temperatura la care se formează fulgii de zăpadă este de obicei -5 ° C. Se poate forma la temperaturi mai ridicate, dar începe mai des de la -5 ° C.

Umiditatea este un factor decisiv pentru prezența zăpezii într-un loc. Dacă vremea este foarte uscată, nu va ninge chiar dacă temperatura este foarte scăzută. Un exemplu în acest sens sunt văile uscate din Antarctica, unde există gheață, dar niciodată zăpadă.

Citește și: Studiu: Zăpada proaspătă poate fi „mâncată” de copii

Tipuri de zăpadă

Există diferite tipuri de zăpadă în funcție de modul în care cade sau este generată și de modul în care este depozitată.

  • Îngheţ: Este un tip de zăpadă care se formează direct pe sol. Când temperatura este sub zero și umiditatea este ridicată, apa de pe suprafața pământului îngheață și formează îngheț. Această apă se acumulează în principal pe suprafețe bătute de vânt și poate transporta apa către plante și roci de pe suprafața pământului. Poate forma fulgi mari de pene sau cruste solide.

  • Îngheț înghețat: diferența dintre aceasta și cea anterioară este că această zăpadă produce forme cristaline limpezi, ca frunzele. Procesul său de formare este diferit de cel al înghețurilor convenționale. Se formează prin procesul de sublimare.

  • Zăpadă praf: Acest tip de zăpadă se caracterizează prin faptul că este pufos și ușor. Datorită diferenței de temperatură dintre cele două capete și centrul cristalului, acesta își pierde coeziunea. Acest tip de zăpadă poate aluneca bine pe schiuri.

  • Zăpadă granuloasă: Acest tip de zăpadă se formează prin dezghețarea continuă și recongelarea zonelor cu temperaturi scăzute, dar cu soare. Zăpada are cristale groase și rotunde.
Coarse frosty snow in closeup
  • Zăpadă care dispare rapid: acest tip de zăpadă este mai frecvent primăvara. Are un strat moale, umed, fără prea multă rezistență. Acest tip de zăpadă poate provoca avalanșe umede sau avalanșe de placă. Apare de obicei în zone cu precipitații reduse.

  • Zăpadă crustată: Acest tip de zăpadă se formează atunci când suprafața apei topite reîngheață și formează un strat ferm. Condițiile care duc la formarea acestei zăpezi sunt aerul cald, condensul la suprafața apei, apariția soarelui și a ploii. În mod normal, când trece un schi sau o cizmă, stratul care se formează este mai subțire și se rupe. Cu toate acestea, în unele cazuri, când plouă, se formează o crustă groasă și apa se scurge din zăpadă și îngheață. Acest tip de crustă este mai periculos, deoarece este alunecos. Acest tip de zăpadă este mai frecvent în zonele și momentele în care plouă.

Sursa: meteorologiaenred.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here