World Vision Romania: Puțin peste 80% dintre locurile de la liceele agricole au fost ocupate

3
Peste 80% dintre locurile la liceele agricole au fost ocupate, după prima etapă a admiterii în clasa a IX-a din acest an, potrivit unui comunicat de presă semnat de World Vision și Creștem Prin Educație Agricolă.
Datele sunt similare cu cele de anul trecut, când rata de ocupare era 84%. ONG-urile subliniază că deși numărul elevilor care se înscriu la aceste licee este în creștere, tinerii nu sunt suficient de motivați să aleagă această specializare, iar “mediile mici de admitere reprezintă o provocare majoră”.

După repartizarea elevilor în prima etapă de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) însă numărul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este în creștere: 3414 în 2023 față de 3040 în 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explică prin creșterea cu 686 a numărului de locuri în anul 2023, potrivit datelor centralizate de World Vision și Creștem Prin Educație Agricolă.

Citește și: Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj

“Liceele agricole depun eforturi consistente pentru a crește interesul tinerilor pentru meseriile agricole și își îmbunătățesc continuu programele educaționale pentru a rezolva o problemă persistentă: elevii sunt încă reticenți în a alege specializările agricole, considerându-le mai puțin competitive sau nesatisfăcătoare din punct de vedere financiar. Contrar percepției comune, salariile din domeniul agricol sunt foarte competitive, oferind posibilități de avansare în carieră și contribuind la dezvoltarea comunităților locale”, scrie în comunicatul de presă.

“Cu toate că liceele tehnologice agricole au încercat să se adapteze la cerințele unei agriculturi tot mai tehnologizate și competitive, mediile mici de admitere reprezintă o provocare majoră. În contextul unei economii în schimbare și al cerințelor ridicate ale pieței muncii, este crucial ca tinerii să fie încurajați să își urmeze vocația în domeniul agricol. Totuși, aceasta necesită eforturi concertate din partea autorităților și a instituțiilor de învățământ pentru a promova o imagine pozitivă a agriculturii și a oportunităților de carieră pe care acest domeniu le oferă”, atrag atenția organizațiile.

Citește mai multe detalii pe Edupedu.ro

3 comentarii

  1. […] Peste 80% dintre locurile la liceele agricole au fost ocupate, după prima etapă a admiterii în clasa a IX-a din acest an, potrivit unui comunicat de presă semnat de World Vision și Creștem Prin Educație Agricolă. Datele sunt similare cu cele de anul trecut, când… Cititi mai multe aici: World Vision Romania: Puțin peste 80% dintre locurile de la liceele agricole au fost ocupate […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here