Rusia va lansa vineri prima sa sondă selenară după 1976

1

Rusia va lansa vineri prima sa sondă selenară după 1976, a anunţat luni agenţia spaţială rusă Roscosmos, transmite AFP.

Lansarea sondei Luna-25 va avea loc „la 11 august, la 2:10:57 ora Moscovei” (23:10:57 GMT, joi), a anunţat Roscosmos într-un comunicat, în contextul în care misiunile de aselenizare ale puterilor mondiale precum Statele Unite şi China se înmulţesc.

Roscosmos a indicat că o rachetă Soiuz a fost „pregătită” la cosmodromul Vostotchny din Orientul Îndepărtat pentru lansarea sondei Luna-25, care va aseleniza lângă Polul Sud al Lunii, „pe teren dificil”.

Vezi și Compania aerospaţială ARCA va prezenta racheta EcoRocket Heavy Space de Ziua Copilului

Călătoria se preconizează că va dura între „patru zile şi jumătate şi cinci zile şi jumătate”, potrivit datelor publicate de Roscosmos, citate de agenţia oficială de presă Tass.

Odată ajunsă pe Lună, sonda Luna-25, care cântăreşte aproape 800 de kilograme, va avea ca misiune principală, timp de cel puţin un an, „prelevarea şi analizarea solului şi efectuarea de cercetări ştiinţifice pe termen lung”, a indicat agenţia spaţială rusă în comunicat său oficial.

Această lansare este prima misiune a noului program selenar al Rusiei şi vine într-un moment în care Moscova doreşte în special să-şi consolideze cooperarea spaţială cu Beijingul, în plină tensiune cu puterile spaţiale occidentale din cauza Ucrainei, notează AFP.

După lansarea ofensivei militare ruse în Ucraina iniţiată de Vladimir Putin, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a declarat că nu va mai coopera cu Rusia la lansarea Luna-25 şi nici la viitoarele misiuni, 26 şi 27.

În pofida acestei retrageri, Moscova a declarat că îşi va continua proiectele selenare şi va înlocui echipamentele ESA cu echipamente ştiinţifice de fabricaţie rusă.

Ultima misiune pe Lună a URSS a fost cea a sondei spaţiale Luna-24, în 1976.

De la căderea URSS, Moscova a încercat să inoveze în domeniul explorării spaţiale, iar programele sale se confruntă acum cu concurenţa, nu doar din partea actorilor de stat, ci şi a iniţiativelor private, precum compania Space X a miliardarului Elon Musk.

un comentariu

  1. […] Rusia va lansa vineri prima sa sondă selenară după 1976, a anunţat luni agenţia spaţială rusă Roscosmos, transmite AFP. Lansarea sondei Luna-25 va avea loc „la 11 august, la 2:10:57 ora Moscovei” (23:10:57 GMT, joi), a anunţat Roscosmos într-un comunicat, în contextul în care misiunile… Cititi mai multe aici: Rusia va lansa vineri prima sa sondă selenară după 1976 […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here