Undele T sau „terahertz” în telefonul tău!

0

În câțiva ani, undele T își vor face loc în viața noastră cotidiană. Știința a evoluat în acest sens. Tehnologia a devenit accesibilă din punct de vedere financiar. Marele avantaj al undelor T este că nu sunt nocive pentru sănătate.  Aceste unde transportă energie. Ele nu aduc daune persoanelor care încercă să le dirijeze.

Undele T sau terahertz vor căpăta o utilizare tot mai mare. Este vorba de niște unde electromagnetice, așa cum sunt și microundele, dar având o frecvență mai ridicată. Avantajul e că pot penetra materia. Practic, undele trec prin haine, îmbrăcăminte, plastic sau chiar lemn.

  • Percepute să combată terorismul

Cea mai cunoscută aplicație pentru marele public sunt scannerele corporale. Mai multe aeroporturi deja le folosesc. Pasagerii sunt, practic, „dezbrăcați” virtual. Undele T trec prin haine și încălțăminte permițând găsirea unor eventuale obiecte ascunse.

  • Evaluarea unei opere de artă

De curând, undele T sunt folosite și în artă. Scopul lor primar este să evalueze starea unei picturi. Procesul presupune o acțiune exercitată de un aparat milimetric, cu care se trimit unde ce culeg informații despre tablou fără să-l deterioreze.

  • Undele T în telefonul tău

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu ajutorul undelor pot fi create zeci de aplicații. Când și telefoanele mobile vor fi echipate cu unde T, ele vor putea trimite fișiere mari, la câțiva kilometri distanță. În laborator s-a putut obține un debit de 100 Gbits/s cu emițătoare THz care pot genera unde de circa 300 de GHz.

Vezi care este cel mai bun purificator de aer anti-coronavirus

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here