Un satelit construit de elevi români va fi lansat anul viitor cu o rachetă SpaceX

1

Satelitul construit de echipa RomSpace, formată din elevi ai Liceului Internațional de Informatică București (ICHB), a trecut cu succes testele SpaceX, efectuate la Institutul de Microgravitație din cadrul Universității Politehnice din Madrid (UPM) și s-a calificat pentru a fi lansat în spațiu, transmite un comunicat de presă al instituției de învățământ.

Potrivit comunicatului, testele au fost efectuate cu încărcările și măsurătorile specificate de SpaceX. Satelitul ROM-2 s-a calificat cu succes pentru zborul cu SpaceX.

„Satelitul nostru e mic, dar am reușit să punem în el o cantitate mare de speranțe. Abia au mai avut loc piesele”, a declarat Filip Bușcu, coordonatorul proiectului.

Echipa RomSpace e formată din: Rareș Bălășescu, Filip Bușcu, George Chirilă, Eliza Constantinescu, David Constantinescu, Vlad Erceanu, Vladimir Necula, Alexandru Luchianov, Andra Palada. Toți sunt elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

„La următoarele misiuni ne va fi mai ușor. Testarea în sine n-a fost grea. Munca fusese făcută cu luni bune
înainte. Cea mai grea parte a proiectului au fost cele câteva ore de așteptare încordată a rezultatelor”, a spus Alexandru Luchianov, programatorul șef.

„Tot efortul nostru de până acum a avut un singur scop: să demonstrăm că se poate. După asta putem să trecem la nivelul următor” a adăugat David Constantinescu, responsabil cu structura.

Botezat „Space Sparrow”, ROM-2 va fi lansat în spațiu în prima jumătate a anului 2023, prin compania britanică Alba Orbital, cu o rachetă Falcon 9 de la SpaceX. În luna decembrie va fi integrat în lansator, la Glasgow.
Tot în decembrie și tot la Glasgow, echipa RomSpace a fost invitată să prezinte următoarea sa misiune spațială, în cadrul unui eveniment dedicat industriei aerospațiale.

un comentariu

  1. […] Satelitul construit de echipa RomSpace, formată din elevi ai Liceului Internațional de Informatică București (ICHB), a trecut cu succes testele SpaceX, efectuate la Institutul de Microgravitație din cadrul Universității Politehnice din Madrid (UPM) și s-a calificat pentru a fi lansat în spațiu, transmite un comunicat… Cititi mai multe aici: Un satelit construit de elevi români va fi lansat anul viitor cu o rachetă SpaceX […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here