Tot mai mulţi copii cu COVID-19 ajung la ATI

0

Tot mai mulţi copii cu COVID, mai ales cei mai mici de 10 ani, au nevoie de internare. Din cei aflaţi în spital, 16 sunt la terapie intensivă, unii fără comorbidităţi, spun medicii. NumăruL cazurilor noi s-a triplat faţă de săptămâna dinaintea redeschiderii şcolilor.

 

Virusul se răspândeşte rapid la cei mai tineri, aşa că medicii fac apel să respecte toţi măsurile de protecţie.

Dacă pe 30 martie erau 9 copii în stare gravă la Terapie Intensivă, acum sunt 16. Nu toţi au comorbidităţi. Doi sunt chiar intubaţi. 167 de copii infectați sunt acum internați. Cei mai afectaţi au până în zece ani, spun autorităţile.

Numărul celor cu vârste sub 19 ani confirmaţi cu SARS COV 2 s-a triplat faţă de perioada dinaintea redeschiderii şcolilor. Numai săptămâna trecută au fost diagnosticaţi peste o mie de copii mai mici de 9 ani. Peste 1.700 de cazuri au fost în rândul celor cu vârste între 10 şi 19 ani.

Virusul se răspândeşte mai repede, iar de la un caz se infectează mai mulţi într-un timp mai scurt.

Vezi pe Informateca despre noua tulpina de COVID-19

În judeţul Botoşani, de la începutul pandemiei, s-au infectat aproape 300 de copii mai mici de 14 ani. Plus încă 400 cu vârste între 14 şi 19 ani. La Iaşi, sunt confirmate două-trei cazuri în fiecare zi. La Spitalul de pediatrie, sunt doi internaţi acum. Unul în stare gravă, la ATI.

Copiii şi adolescenţii nu au luat virusul de la şcoală, ci mai degrabă din comunitate sau din familie, spun reprezentanţii DSP.

Spre deosebire de vârstnici, sunt puţini tineri vaccinaţi. Şi mulţi cred că tinereţea îi fereşte de complicaţii şi sunt mai puţin atenţi la măsurile de protecţie. Problema este că nimeni nu poate şti ce formă de boală va face. Şi au fost şi tineri fără boli cronice, diagnosticaţi cu COVID, care s-au stins fulgerător.

Cele mai multe cazuri noi sunt acum la tineri între 30 şi 39 de ani.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here