Taxarea averile bogaților lumii ar aduce anual 2.222 de miliarde de dolari anual

1
şcoala copii banii studenti

Fiecărui locuitor al planetei i-ar reveni câte aproape 300 de euro dacă averile bogaților lumii s-ar taxa, impozitarea banilor deținuți acum de aceștia aducând 2.222 de miliarde de dolari anual.

 

Mai multe organizaţii internaţionale, printre care ONG-ul Oxfam şi un grup de filantropi milionari, au propus miercuri taxarea celor mai bogaţi oameni de pe planetă, care ar putea să scoată miliarde de persoane din sărăcie şi să vaccineze planeta împotriva COVID-19, informează AFP.

“Pe măsură ce miliarde de oameni se luptă să supravieţuiască în timpul acestei pandemii, averile miliardarilor scapă de sub control. Acest lucru nu poate fi corect”, a declarat într-un comunicat Jenny Ricks, coordonatoarea mişcării activiste Fight Inequality Alliance, una din organizaţiile membre ale grupului care susţine această iniţiativă.

Luni, un raport Oxfam a indicat că cei mai bogaţi zece oameni de pe planetă, inclusiv Jeff Bezos şi Elon Musk, şi-au dublat valoarea patrimoniului la 1,5 trilioane de dolari în cei doi ani de pandemie de COVID-19 ca urmare a creşterii la bursă a companiilor la care sunt acţionari.

Vezi și Braşov: Elevii Academiei de Informatică locul I la Olimpiada Internaţională de Robotică

2,3 miliarde de oameni ar fi scoși din sărăcie din impozitele bogaților

Fight Inequality Alliance, ONG-ul Oxfam, Institute for Policy Studies din Washington şi Patriotic Millionaires, o organizaţie de americani bogaţi, participă la apelul lansat miercuri.

Ei propun instituirea unui impozit anual de 2% pentru persoanele cu o avere de peste cinci milioane de dolari, 3% pentru activele de peste 50 de milioane de dolari şi 5% pentru ce depăşeşte un miliard de dolari, ceea ce ar aduce 2.520 miliarde de dolari (2.222 de miliarde de euro) în fiecare an.

La o populație actuală de 7,7 miliarde de locuitori, ar însemna că fiecare om de pe planetă ar fi putut primi câte 290 de euro din taxele bogaților.

Cu această sumă, 2,3 miliarde de oameni ar fi scoşi din sărăcie şi toţi oamenii de pe planetă ar putea fi vaccinaţi împotriva COVID-19, în condiţiile în care, în prezent, în multe ţări rata vaccinării este extrem de scăzută, în special pe continentul african.

Apelul milionarilor: ”Taxați-ne pe noi, bogații, și taxați-ne acum”

Banii obţinuţi din impozitarea celor mai bogaţi oameni ai planetei ar putea oferi, de asemenea, asigurare universală de sănătate şi protecţie socială celor 3,6 miliarde de persoane care trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

Aceste propuneri coincid cu tradiţionala reuniune anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia) care se desfăşoară online pentru al doilea an consecutiv din cauza variantei Omicron.

Într-o scrisoare deschisă adresată participanţilor la Forum, peste 100 de milionari, inclusiv membri ai Patriotic Millionaires, au afirmat miercuri că sistemul fiscal actual “nu este echitabil”.

“Fiecare ţară din lume trebuie să ceară ca cei bogaţi să îşi plătească partea echitabilă”, se arată în scrisoare.

“Taxaţi-ne pe noi, bogaţii, şi taxaţi-ne acum”, mai scrie aici.

un comentariu

  1. […] Fiecărui locuitor al planetei i-ar reveni câte aproape 300 de euro dacă averile bogaților lumii s-ar taxa, impozitarea banilor deținuți acum de aceștia aducând 2.222 de miliarde de dolari anual.   Mai multe organizaţii internaţionale, printre care ONG-ul Oxfam şi un grup de filantropi milionari,… Cititi mai multe aici: Taxarea averile bogaților lumii ar aduce anual 2.222 de miliarde de dolari anual […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here