Astăzi începe Targul Internațional de carte Gaudeamus, aflat la cea de-a 23-a ediție în acest an. Invitatul de onoare este China, care va avea un stand de carte și diverse programe reprezentative pentru cultura chineză, iar președintele de onoare al ediției este profesorul universitar doctor Liviu Papadima, prorectorul Universității din București.
Invitația acordată Chinei, scrie HotNews.ro, a trezit ironii în mediile culturale și editoriale din țară, în contextul în care cu doi în urmă invitatul de onoare a fost Rusia, iar printre titlurile editurilor se vor regăsi și cărți care tratează tema situației din Tibet.
China: evenimente de tip profesional, dezbateri și cinci scriitori importanți prezenți la târg
Tradiția „invitatului de onoare” la festival a început din 2010, primul invitat fiind Belgia. În acest an China va avea cel mai mare stand ocupat până acum de vreun invitat de onoare, având mai multe zone de expunere (2000 de titluri) și un spațiu propriu de evenimente. Acolo vor fi organizate evenimente de tip profesional, dezbateri, iar cinci scriitori importanți din China vor fi prezenți la târg. Printre volumele ce vor fi lansate se numără „Guvernarea Chinei”, volum al președintelui chinez Xi Jinping, scrie același site.
Curtea Veche: triplă lansare dedicată Casei Regale
Curtea Veche Publishing anunță o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României, ce va avea loc în prezența principelui Radu. Miercuri, de la ora 18:00, vor fi prezentate volumele „Ana Regina. Acasă pentru totdeauna” de Alexandru Muraru, „Mihai I al României”, un volum pentru tineri, semnat de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, și Calendarul Regal 2017 — o colecție de fotografii ce îl surprinde pe regele Mihai în diverse perioade ale vieții, scrie Agerpres.
Humanitas: întâlniri cu autori, jurnaliști, regizori, actori
Editura Humanitas aduce la Gaudeamus 36 de evenimente, lansări de carte și audiobook, prezentări de film și sesiuni de autografe, peste 1.000 de titluri, întâlniri cu autori, jurnaliști, regizori, actori, printre care se numără Cristian Mungiu și Cristian Jude.
Polirom: titluri noi semnate de scriitori români contemporani
Polirom va veni cu titluri noi semnate de câțiva dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani — Varujan Vosganian („Copiii războiului”), Marius Oprea („Turma păstorului mut”), Radu Pavel Gheo („Disco Titanic”), Vasile Ernu („Bandiții”), Matei Florian („Cexina Catapuxina”), care vor fi lansate la standul editurii, scrie aceeași sursă.
Record în istoria târgului: peste 850 de evenimente editoriale și profesionale
Aceste edituri și alți 300 de expozanți — edituri românești cu tradiție, instituții de învățământ, difuzori de carte și publicații, asociații profesionale și organizații active în domeniile cultură și educație- vor fi prezenți la ediția din acest an a târgului. De asemenea, târgul va găzdui peste 850 de evenimente editoriale și profesionale, record în istoria târgului, care se vor desfășura la standurile expozanților, mai scrie Agerpres.
Tombolă pe baza biletelor de intrare
De asemenea, în cadrul evenimentului va fi organizată și o tombolă, derulată pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare, iar duminică, 20 noiembrie, începând de la ora 17:00 fiind acordate aceste Premii Gaudeamus 2016.
Program, tarife de intrare și gratuități
Târgul poate fi vizitat între orele 10:00 și 20:00. Accesul publicului în incinta târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) și a abonamentelor (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), iar preșcolarii, elevii, studenții, cadrele didactice, alți profesioniști din domeniile editorial-educațional, jurnaliștii, pensionarii, persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora, precum și grupurile organizate vor avea acces gratuit.
Citește și: Premii pentru elevi din pensia unei profesoare
Târgul Internațional de carte Gaudeamus este un eveniment organizat de Radio România și numără 96 de târguri în întreaga țară, peste 2.600.000 de vizitatori și circa 10.500 de manifestări desfășurate în cadrul său.
Sursă foto: www.voceaclujului.ro