Studiu: „Mai mult de jumătate dintre români nu au citit nicio carte în 2016”

2

Mai mult de jumătate dintre români nu au citit nicio carte în 2016, doar 3% au citit mai mult de 10 cărți. Aproximativ 42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional și doar 8 din 100 citesc din plăcere și nu pentru că trebuie, arată studiile efectuate în țară, pe parcursul mai multor ani. 

De aceea, cea mai mare librărie online din România, Libris lansează o campanie-manifest pentru încurajarea lecturii: #RespectYourself – „Oferă-ți timp pentru lectură”, o campanie despre lectură ca formă de respect față de propria persoană.

„Credem în puterea lecturii de a deschide lumi, suflete, minți. Apropierea de carte înseamnă educare, înseamnă o procupare sănătoasă, generatoare de valori și de oameni care pot duce societatea, frumos, mai departe. Este firesc să susții cauze în care crezi, iar noi știm că o lume în care oamenii sunt preocupați de cultură este o lume frumoasă în care ne place, tuturor, să trăim. Credem că lectura este una dintre cele mai puternice forme de respect pentru tine, prin a aloca timp pentru dezvoltarea ta, pentru relaxare și dialog cu tine însuți”, declară Laura Țeposu, Fondator si Director de Dezvoltare Libris.ro.

Mai mult, potrivit unui studiu realizat de cei de la Universitatea Yale, cititul nu doar că ne îmbogățește din punct de vedere cultural, dar ne și prelungește viața. Conform datelor statistice, persoanele care citesc cărți cel puțin 30 de minute pe zi, trăiesc cu până la doi ani mai mult decât cei care nu fac acest lucru.

#RespectYourself tot anul!

În cadrul campaniei #RespectYourself, magazinul online provoacă publicul, clienții, dar și liderii de opinie din domenii variate, să vorbească despre percepția lor asupra lecturii din perspectiva respectului de sine, despre timpul pe care îl dedică pentru lectură, precum și despre cărțile pe care le citesc.

Campania #RespectYourself se desfășoară pe tot parcursul anului 2018 și cuprinde un intreg calendar de acțiuni. „În primul rând am gândit un proiect pilot ce vizează două școli din România, una din mediul urbam și cealaltă din mediul rural. Încercăm să identificăm, la nivelul fiecărei unități de învățământ, care este raportarea față de lectură: câți copii citesc, ce anume citesc, ce cărți le-ar plăcea să găsească în biblioteca școlii, cât citesc părinții lor etc.

Vom realiza un studiu, iar concluziile le vom folosi pentru a programa evenimente în colaborare cu cadrele didactice în scopul apropierii copiilor și familiilor acestora de cărți. De pildă, avem în vedere dotarea bibliotecilor celor două școli cu cărti pe placul elevilor, dar și pentru părinți și profesori. La finalul celor 12 luni se vor măsura rezultatele și credem că ele vor sprijini ipoteza că acolo unde se alocă reurse financiare, materiale și de timp, numărul de ore alocate lecturii va crește. Laura Țeposu. 

#RespectYourself Oferă-ți timp pentru lectură va fi promovată și în mediul online. Toate materialele și acțiunile Libris din 2018 vor fi sub umbrela acestei campanii sprijinită și de persoane publice care sunt modele de urmat în domeniul lor de activitate. Vor exista provocări pentru bloggeri, pentru cititorii pasionați, dar si pentru cei care încă n-au descoperit plăcerea lecturii.

 

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here