vineri, 13 decembrie 2024

CELE MAI CITITE

Studiu: gadget-urile moderne şi incapacitatea copiilor de a vorbi

Stilul de viață modern face ca părinții să-și lase tot mai des copii în „grija” televizorului, calculatorului, tabletei sau altor gadget-uri. Un studiu efectuat de către o echipă de psihologi din Oradea arată că tehnologiile moderne, folosite în exces de către copii, duc la probleme de limbaj și comportament. Ca soluție la această problemă, psihologii orădeni recomandă părinților să le citească povești micuților și să le ofere afecțiune.

Studiul a fost derulat pe durata unui an pe un eșantion de 264 de copii cu vârstele cuprinde între 1 și 5 ani, care petrec mai multe ore pe zi folosind folosind tableta, telefonul sau în fața televizorului.

Aproape 70% petrec 4 ore pe zi folosind aceste gadget-uri

Potrivit rezultatelor, 67% dintre copii petreceau mai mult de 4 ore zilnic folosind aceste tehnologii, se arată într-un articol publicat pe pagina psihologului clinician Simona Hinț. Două treimi dintre copii care au participat la studiu prezentau o întârziere mare de deprindere a capacității de  a vorbi. Un sfert dintre ei aveau întârzieri moderate și numai 12% nu prezentau probleme de această natură.  De asemenea, psihologii spun că utilizarea excesivă a acestor tehnologii conduce la dependențe și chiar la boli fiziologice.

Lectura- stimulet pentru comunicare, stimă de sine şi funcţiile cognitive

Psihologii spun că, în sensul prevenirii acestor efecte negative ale acestor tehnologii, le recomandă părinților să le citească micuților. Cititul, spun aceștia, îmbunătățește abilitățile de comunicare și socializare și duc la creșterea stimei de sine. De asemenea, lectura de la vârste fragede este un bun stimulent pentru atenție, memorie, concentrare și imaginație, dar și al intuiției și inteligenței emoționale și intelectuale.

- Publicitate -

Această activitate, mai adaugă psihologii, este folositoare chiar și pentru sănătatea fizică, prevenind îmbătrânirea creierului şi riscul de a face Alzheimer.

Citește și Mircea Dumitru: „Să manifestăm în fapte, și nu doar în vorbe, angajamentul politic necesar pentru a susține educația”

 

Biofizicianul Virgiliu Gheorghe este unul dintre cele mai cunoscute voci din România în ceea ce privește discuțiile despre impactul tehnologiei asupra omului. Printre lucrările în care tratează acest subiect se numără „Efectele micului ecran asupra mintii copilului”, „Pornografia, maladia secolului XXI și „Revrajirea lumii sau de ce nu mai vrem sa ne desprindem de televizor”, făcând trimitere către cele mai importante studii din ultimele decenii despre impactul tehnologiilor moderne, efectuate în întreaga lume.

Sursă foto: www.iowaattorneygeneral.gov

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE