Studii recente arată că băile fierbinți pot ajuta la tratarea depresiei

5

Nu e niciun secret că o baie fierbinte, seara, te relaxează, îți rezolvă problemele și te face să uiți până și de cele mai stresante zile.

Studii recente arată că o baie caldă, de două ori pe săptămână, poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei, chiar mai mult decât exercițiile fizice.

Într-un mic studiu, cercetătorii de la Universitatea Freiburg, din Germania, și-au propus să compare efectele băilor fierbinți cu exercițiile fizice regulate pe 45 de pacienți care sufereau de depresie moderată până la severă. Sportul este deja un remediu recomandat pentru depresie, iar cercetările continuă să susțină că este la fel de benefic pentru mintea noastră cât este pentru corp.

În timpul celor opt săptămâni de studiu, subiecții au fost împărțiți aleatoriu să facă baie de 40 C, de două ori pe săptămână, sau să participe la două sesiuni de 45-50 de minute de aerobic cu nivel moderat de intensitate.

Băile erau făcute întotdeauna după-amiaza, între orele 14.00 și 18.00, în timp ce exercițiile constau în încălzire, mers, jogging, stretching și elemente de forță și stabilitate în aer liber.

Cercetătorii au măsurat apoi starea de spirit a participanților, utilizând Scala Hamilton de evaluare a depresiei, o scală larg răspândită și folosită în cercetări. Aceștia au descoperit că cei care au făcut băi fierbinți constant au avut o îmbunătățire semnificativă a scorului depresiei, o reducere de aproape șase puncte, spre deosebire de îmbunătățirea de trei puncte a celor care au făcut exerciții fizice, sugerând că băile fierbinți frecvente ar putea fi un mijloc mai eficient de tratare a depresiei.

Autorii au subliniat în studiu faptul că pacienții care au făcut baie au început să vadă o îmbunătățire substanțială în starea lor de spirit după primele două săptămâni, în timp ce, în cazul exercițiilor fizice, apariția unui efect semnificativ a durat mai mult.

Aceștia au concluzionat că băile par a fi o metodă rapidă, ieftină și accesibilă de ameliorare a simptomelor de depresie, în special pentru cei care întâmpină dificultăți în cazul exercițiilor fizice.

De ce ajută o baie fierbinte?

Cercetătorii sugerează că băile fierbinți pot ajuta persoanele care suferă de depresie pentru că acestea schimbă ritmul nostru circadian, un ciclu de procese fiziologice, adesea denumit “ceasul corpului”, care ne spune când să mâncăm și să dormim, ciclu dereglat la oamenii care suferă de depresie.

“Temperatura de bază a corpului la pacienții deprimați este ridicată în timpul nopții, în timp ce calitatea somnului este cea mai bună atunci când temperatura corpului scade, așadar, această modificare a temperaturii poate îmbunătăți calitatea somnului”, se arată în studiu. “Tulburările de somn sunt un mecanism important care contribuie la depresie”.

Este important de reținut faptul că studiul este limitat prin dimensiunea redusă a eșantionului și prin renunțarea unor participanți din grupul de exerciții, astfel că sunt necesare cercetări suplimentare pentru definirea relației între băile fierbinți și depresie.

Chiar și așa, o baie fierbinte poate fi soluția salvatoare la sfârșitul unei zile sau săptămâni stresante.

Citește și Efectele fumatului se transmit din generație în generație

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here