Numărul celor care pleacă la studii în străinătate crește cu 20% anual. În 2017 peste 6000 de tineri au ales alte sisteme de învățământ

0

Tendințele la nivel european în ceea ce privește studiile în străinătate arată o amplificare a fenomenului, prefigurându-se o dezvoltare consistentă în următorii ani.

La nivelul Uniunii Europene tinerii sunt încurajați să adopte mobilitatea educațională peste hotare întrucât acest fenomen conduce la un transfer multicultural și de valori, care, în timp, va avea un rol în consolidarea structurii economico-sociale europene.

Statele investesc masiv în domeniul educațional și își pregătesc cetățenii pentru un nou model de raportare a acestora la educație. În viitor se va pune accent pe cunoașterea limbilor străine și pe modelul de formare continuă, pe tot parcursul vieții.

Procesul de învățare nu se va mai termina odată cu finalizarea studiilor superioare, ci va continua sub diverse forme și pe durata angajării. Chiar companiile  încurajează acest sistem, iar pentru maximizarea nivelului de angajabilitate, cetățenii vor trebui să devină mult mai flexibili și deschiși la educația permanentă.

Procesul a început deja în Europa, astfel că, în prezent, dacă ne referim strict la cunoașterea limbilor străine, sunt date care arată că unul din doi europeni vorbește mai mult de o limbă străină. Iar unul din patru cetățeni poate susține o conversație în două limbi străine”, declară Ana Maria Papp, Manager Dept. Universități în Străinătate, IntegralEdu.

Marea Britanie – destinația numărul 1 pentru studii și după Brexit

Noul model educațional la nivel european va predispune cetățenii la o mobilitate mai mare pe piața muncii, dar și în zona studiilor, iar cele mai multe state încurajează acest fenomen. Spre exemplu, Germania și-a asumat ca până în 2020 să primească 350.000 de studenți străini, iar anul trecut ținta a fost deja atinsă.

“Tinerii românii sunt deja pregătiți pentru acest nou model și se înscriu în mod natural pe traseul european. Chiar dacă primul argument al celor care pleacă la studii în străinătate este că vor să se dezvolte într-o lume mai bună, în esență, aceștia urmează un obiectiv pe care statele europene îl au pregătit de mult timp.

Așa se explică faptul că, în ciuda condițiilor economico-politice defavorbile, anul trecut a crescut cu 20% numărul tinerilor români care pleacă la studii în străinătate, fiind înregistrați peste 6000 care au ales alte sisteme de învățământ superior. Iar, dacă vorbim strict de Marea Britanie, Brexit-ul nu a micșorat numărul de candidați români acceptați anul trecut la studii, iar din cifrele IntegralEdu numărul aplicanților a crescut cu 12%, aceasta rămânând destinația numarul 1 pentru studii în afară.

Așteptările sunt ca Marea Britanie să continue să ofere sprijin sub formă de împrumuturi sau burse pentru studenții veniți din străinătate și după ieșirea din UE, iar Scoția a precizat chiar la începutul acestei luni că studenții din spațiul european vor beneficia de învățământ gratuit, pentru studiile universitare de licență, în anul universitar 2019-2020, după ieșirea formală din UE”, explică Ana Maria Papp.

Interesul românilor pentru ofertele educaționale din străinătate nu se observă doar la nivelul studiilor superioare. Și la nivel liceal există o creștere, mai ales în zona taberelor educaționale organizate fie de universitățile de renume din străinătate fie de alte instituții educaționale acreditate în acest sens.

Numărul celor care aleg să studieze la licee din străinătate crește anual cu 15%, iar al celor care pleacă în edutabere cu 30%. În cazul programelor de tabere vorbim în special de copii cu vârste cuprinse între 5 – 18 ani. 

De asemenea, am observat o creștere de peste 50% a liceenilor care pleacă în astfel de tabere, fiind intresați fie de aprofundarea limbii străine, fie de experimentarea viitorului mediu educațional pentru maximizarea șanselor de a fi acceptați în sistemul univesitar din țara în care își doresc să studieze.

Prin aceste programe, tinerii vor lua contact cu noile medii educaționale, vor cunoaște tineri din întreaga lume, profesori renumiți, metode de lucru și vor face permanent activități noi, care să îi dezvolte pe toate planurile. În timpul liber pot experimenta activități sportive de elită precum golful, echitația sau pot participa la antrenamente de fotbal cu antrenori ai unor cluburi celebre”,  precizează Teodora Răducanu, Manager Dept. Licee în Străinătate, IntegralEdu.

Evenimentul educațional World Education Fair, primul contact cu oferta educațională internațională, dar și cu oportunitățile de finanțare a studiilor

Universitățile internaționale vin în întâmpinarea tinerilor și familiilor acestora prin prezența la evenimente menite a le comunica celor interesați condițiile și ofertele de studiu. Cel mai important târg educațional al începutului de an – World Education Fair are loc în week-end-ul 24 – 25 februarie în București, urmat de Craiova pe 27 februarie, după începerea turului în Constanța, pe 22 februarie.

“Evenimentul va aduce o paletă largă de instituții educaționale care oferă programe de studiu atât pentru ciclul liceal, universitar cât și pentru cel postuniversitar. În ceea ce privește taberele, vor exista peste 300 de programe individuale sau de grup pentru tinerii români. Însă, poate cel mai important aspect, anul acesta am decis să lansăm la târg primul ghid din România destinat finanțării studiilor în străinătate.

Este vorba de informații la zi puse la dispoziție de consultanții IntegralEdu, aflați în contact cu peste 200 universități din peste 25 de țări. Ghidul va oferi și date despre costurile adiacente pe care cei mai mulți nu le iau în considerare atunci când se hotărăsc să studieze în străinătate. În plus, în ghid se vor regăsi și informații despre oportunități privind finanțarea acestor studii, fie că vorbim de burse, împrumuturi, posibilități de suplimentare a veniturilor tinerilor sau alte surse”,  menționează Ana Maria Papp.

Mai multe informații și modalitatea de înscriere se găsesc pe www.worldeducation.ro.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here