Joi va fi dată Hotărârea de Guvern privind sporurile din învățământul preuniversitar

0
ministrul --alocații-sporurile venituri

Pe 25 ianuarie va fi dată Hotărârea de Guvern care va reglementa sporurile în sistemul de învățământ preuniversitar, conform unei declarații făcute luni, la Târgu Jiu, de către ministrul Educației, Liviu Pop. Potrivit demnitarului, în acest moment, există toate avizele pentru respectiva reglementare.

Declaraţiile ministrului au venit în contextul în care mai mulţi directori de şcoli şi dascăli din judeţul Gorj au înaintat câteva memorii către Ministerul Educaţiei prin care reclamau faptul că inspectorul şcolar general, Ion Işfan, a refuzat să le mai acorde sporul de calculator, pe motiv că este ilegal.

Discuţii pe tema sporului pentru condiţii vătămătoare, noi avem pregătită Hotărârea de Guvern în baza legii salarizării unitare, Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să elaboreze această Hotărâre de Guvern care prevede clar care sunt sporurile în învăţământul preuniversitar. S-a întârziat această HG nepermis de mult şi nu din cauza Ministerului Educaţiei Naţionale, ci poate la comun cu Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii. Din datele mele, avem toate avizele şi joi vom avea HG care reglementează toate sporurile în sistemul de învăţământul preuniversitar. (…) Memoriile primite de la Gorj şi alte judeţe sunt în verificare. Au fost mai multe memorii. Problema sporului de calculator a fost la Gorj şi în două inspectorate din Capitală. Răspunsurile vor veni de la directorii din minister, nu de la mine. Unii au primit răspuns la memorii, unii nu. (…) Dacă avem calculatoare care afectează salariaţii este obligaţia angajatorului să schimbe calculatoarele. În HG vor fi prevăzute toate condiţiile de acordare a sporurilor. Legat de sporurile pentru performanţă, avem alte mecanisme de recunoaştere; gradaţia de merit – aici trebuie să ne aplecăm atenţia mult mai mult“, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

 

Citește și:  A fost suplimentat numărul de locuri pentru medicina militară

 

De asemenea, el a afirmat că în situaţia în care se dovedeşte, în urma verificărilor Curţii de Conturi, că anumiţi angajaţi din sistemul de învăţământ au încasat sporuri ilegale, banii respectivi se pot restitui, dar actul normativ care va fi adoptat în această săptămână nu prevede aplicarea măsurilor retroactive în astfel de situaţii.

Actul normativ nu poate prevede măsuri retroactive, doar dacă anumite unităţi şcolare vor fi verificate de către Curtea de Conturi şi se constată că, în urma verificărilor, anumiţi angajaţi din sistemul de învăţământ au dobândit sporurile ilegale, atunci se pot restitui banii. Noi nu avem atribut astăzi ca să spunem că s-au dat nişte bani conform legii”, a mai declarat Liviu Pop.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here