Sindicatele cer pază pentru profesori și elevi

0

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Guvernului să ia măsuri urgente prin care să asigure paza şi protecţia în unităţile de învăţământ, spunând că situaţia extrem de gravă din Vaslui, unde o elevă a fost înjunghiată în urma unui incident izbucnit cancelaria şcolii în care învaţă, arată cât de vulnerabile sunt unităţile de învăţământ în faţa persoanelor care pot recurge la acte de violenţă sau vandalism. Potrivit FSLI, în ultimii ani cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România au rămas fără paznici din cauza lipsei de finanţare.

Potrivit FSLI, motivul principal pentru lipsa pazei în şcoli îl reprezintă neadaptarea costului standard per elev la necesităţile reale ale şcolilor, iar protecţia elevilor şi a personalului care lucrează în educaţie, dar şi paza unităţilor de învăţământ sunt subiecte foarte importante care trebuie să fie în atenţia Guvernului.

FSLI spune că sunt alte instituţii publice, precum primării, consilii locale, consilii judeţene, spitale care dispun în acest moment fie de angajaţi proprii, fie de firme specializate în pază şi că trebuie găsită o soluţie de urgenţă pentru rezovarea acestei probleme.

“Violenţa în şcoli încă reprezintă un subiect care ar trebui să fie o prioritate pentru noi toţi, factorii implicaţi în acest sistem. Cazul din comuna Oşeşti, judeţul Vaslui, arată că situaţia poate căpăta o valenţă şi mai negativă: o elevă a fost rănită, iar mama şi profesoara acesteia au fost ameninţate cu cuţitul de către un tânăr care a pătruns în şcoală. Din păcate, avem în istoria învăţământului românesc adevărate drame, provocate în acelaşi context al nepăsării din partea celor care au puterea să îmbunătăţească mare parte din condiţiile în care se desfăşoară actul didactic. Fac apel la autorităţi să ia măsurile legale în acest caz şi totodată comunităţii să se implice pentru sprijinirea elevei şi a familiei acesteia. Consider că o discuţie despre cum poate fi asigurată paza unităţilor de învăţământ trebuie să înceapă de urgenţă la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale. De data asta nu costul trebuie să fie prioritatea, ci viaţa elevilor şi a dascălilor, care nu trebuie sub nicio formă pusă în pericol”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Un bărbat în vârstă de 24 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a tăiat-o cu un cuţit la mâna stângă pe fosta lui prietenă, o fată în vârstă de 14 ani. Înainte de a comite această faptă, bărbatul a ameninţat cu cuţitul pe fată, pe mama ei şi pe o profesoară, la şcoala la care învaţă adolescenta.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here