Simfonia a 9-a de Beethoven va fi difuzată pe 10 martie de peste 50 posturi de muzică clasică EBU

2
Foto: revistacariere.ro

Peste 50 posturi de muzică clasică EBU (European Broadcasting Union) din Europa îşi vor exprima solidaritatea cu Ucraina, pe 10 martie, difuzând Simfonia a 9-a de Beethoven, anunţă Radio România.

Foto: news.ro

Inspirat de o iniţiativă Radio România, membru EBU, această transmisie va putea fi ascultată în peste 30 ţări în diverse momente ale zilei. Interpreţii au fost selectaţi de radiodifuzori cu ocazia acestei zile speciale.

„În vremuri grele, trebuie să ne amintim ce simbolizează binele din noi şi pentru ce luptăm. Şi ce simbol este mai potrivit decât Simfonia a 9-a a lui Beethoven – o capodoperă a creativităţii umane ce reuneşte noţiunile de frăţie şi pace? În ultimii 50 de ani, compoziţia a reprezentat un imn al Uniunii Europene, care urmăreşte să sprijine fiecare viaţă umană, indiferent de persoană. Fie că ascultaţi întreaga simfonie sau doar ultima mişcare, veţi fi conectaţi cu valorile ce stau la baza societăţii în care trăim şi pentru care unii îşi pierd viaţa apărând-o”, spune Cristina Comandaşu, redactor-şef Radio România Muzical şi iniţiatoarea proiectului.

Vezi și Copiii din Ucraina vor fi trecuți în cataloage provizorii cu statut de audienți

Radio România a implementat această iniţiativă pentru a demonstra cum puterea radioului poate întări sprijinul păcii şi cum poate crea o mişcare unită pe întregul continent.

La Radio România Muzical, Simfonia a IX-a de Beethoven va putea fi ascultată integral în data de 10 martie, de la ora 10.00. Versiunea propusă este realizată în 1972 de Corul Academic Radio şi Orchestra Naţională Radio, sub bagheta lui Igor Markevitch, celebru dirijor născut la Kiev într-o veche familie de intelectuali ucraineni, devenit cetăţean italian şi francez, care a locuit în Elvetia si a fost luptător în rezistenţa italiană anti-nazistă în al doilea razboi mondial: un adevărat european. Solişti au fost Gheorghe Crăsnaru, Valentin Teodorian, Elisabeta Cartiş, Martha Kessler.

 

 

 

Sursa: news.ro

2 comentarii

  1. […] Peste 50 posturi de muzică clasică EBU (European Broadcasting Union) din Europa îşi vor exprima solidaritatea cu Ucraina, pe 10 martie, difuzând Simfonia a 9-a de Beethoven, anunţă Radio România. Foto: news.ro Inspirat de o iniţiativă Radio România, membru EBU, această transmisie va putea fi… Cititi mai multe aici: Simfonia a 9-a de Beethoven va fi difuzată pe 10 martie de peste 50 posturi de muzică clasică EBU […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here