Școlile doctorale din România- autorizate provizoriu

0
școlile-doctorale-doctorat

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a aprobat săptămâna trecută ordinul care stabileşte cadrul legal pentru înmatricularea de noi studenţi doctoranzi în anul universitar 2016-2017, anunță un comunicat al Ministerului Educației Naționale și cercetării Științifice (MENCS).

Prin acest ordin sunt autorizate provizoriu şcolile doctorale care funcţionează în cadrul instituţiilor de învăţământ superior (incluse în anexa ordinului) pentru anul 2016-2017, urmând ca metodologia de autorizare provizorie, acreditare şi evaluare periodică a şcolilor doctorale, pe domenii, să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile Legii nr. 87/2006 privind asigurarea calităţii în educaţie.

Exista riscul ca școlile doctorale să rămână fără acreditare

Această dispoziție vine ca urmare a faptului că din 2011, de la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale și până acum, şcolile doctorale nu au fost evaluate extern în vederea acreditării, astfel existând riscul ca aceastea să rămână neacreditate.

Citește și Sistemul de educaţie românesc funcţionează după o sfântă şi veche educaţie formală

 

Potrivit reglementărilor legislative în vigoare, fiecare şcoală doctorală este evaluată individual, pentru fiecare domeniu în parte. Evaluarea şcolii doctorale se face pe baza performanţei şi a capacităţii instituţionale a fiecărei instituţii organizatoare de studii de doctorat (IOSUD) din care face parte şcoala doctorală.

În viitorul apropiat, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice urmează să adopte o soluţie legală temporară în vederea acordării posibilităţii instituţiilor organizatoare de studii universitare de doctorat de a desfăşura examene de finalizare a studiilor doctorale. Pe de altă parte, MENCS va stabili şi cadrul legal pentru demararea procesului de evaluare a şcolilor doctorale în vederea obţinerii acreditării pe o perioadă de 5 ani, conform legii.

Sursă foto: www.ecopertare.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here