Scandalul contestațiilor la Bacalaureat – ”Profesorii corectează în batjocură”

0
Scandalul contestațiilor la Bacalaureat
Rezultatele la a doua sesiune a bacalaureatului vor fi afişate sâmbătă

Ministerul Educației a afișat luni rezultatele primei sesiuni de Bacalaureat 2018. În urma soluționării contestațiilor, rata de promovabilitate și mediile de 10 au crescut, dar au apărut și plângeri. Unii candidați au fost surprinși de diferențe uriașe de note, ceea ce i-a determinat să pună la îndoială seriozitatea profesorilor când au corectat lucrările în primă instanță.

Este și cazul lui Avarvari Vlad, fost elev al Colegiului Național „Grigore Moisil” din județul Ialomița. În urma contestației, nota la proba scrisă la Limba și literatura română i-a crescut de la 6,80 la 8,85. Deși nota finală l-a bucurat și reflectă efortul depus, viitorul student spune că se simte umilit de modul în care profesorii i-au corectat lucrarea prima dată.

„Vă pot spune că am fost „abuzat” de sistemul de învățământ, în ideea că profesorii care corectează lucrările elevilor, le corectează în batjocură și-și bat joc de munca copiilor. De exemplu, eu am învățat timp de luni bune, m-am pregătit intens, am făcut meditații, m-am privat de anumite lucruri personale și ieșiri, doar pentru a avea parte de un rezultat bun la examen. Am fost convins că nota va fi pe măsură, deoarece, repet, pregătirea mea a fost intensă. În urma aflării rezultatelor, nota a fost de 6,80, iar după contestații a ajuns la 8,85, aproape de 9. Cum este posibil ca profesorii să greșească așa de mult, să nu fie atenți, să-și bată joc la propriu de munca unor adolescenți și copii până la urmă? În ce țară trăim?”, povestește tânărul în scrisoare.

Acesta adaugă că mulți candidați care s-au pregătit intens pentru examen, au primit note mici și nu au avut curajul să depună contestații, rămânând cu o medie cu mult sub așteptările lor, fapt ce are consecințe serioase asupra moralului elevilor.

Citește și https://pedagoteca.ro/incepe-ti-dimineata-cu-un-avocado-si-o-banana/

Absolvent de succes după ce inițial picase BAC-ul

Un alt caz halucinant este al unui candidat din Constanța. Inițial, acesta picase examenul cu nota 2,50 la proba scrisă de Limba și literatura română, dar, după soluționarea contestațiilor, nota a ajuns la 9,50, fiind mărită cu 7 puncte. Potrivit informațiilor afișate pe site-ul Ministerului Educației Naționale, elevul Robert P. Băsceanu, de la Colegiul Național „Regina Maria”, din Constanța, a fost declarat promovat cu media generală 9,56. Inspectoratul Școlar Județean din Constanța spune că răsturnarea de situație se datorează unei simple erori materiale și nu unei greșeli de corectare.

„Este vorba despre stilul mai puțin citeț al profesorilor participanți la corectare, și nu despre o eroare în procesul de evaluare a lucrării. Oricum, în toamnă lucrările mai sunt verificate o dată, prin sondaj și absolventul respectiv ar mai fi avut o șansă, chiar dacă nu ar fi formulat contestație acum, din proprie inițiativă”, a declarat Zoia Bucovală, șefa Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

10 pe linie după contestații

Miriam Dobre, o tânără din județul Timiș s-a decis să depună contestații la toate cele trei probe, deși deja obținuse rezultate remarcabile: 9.10 la proba scrisă la Limba română, 9,50 la Matematică și 9,65 la Biologie vegetală. După reevaluarea lucrărilor, Miriam a primit 10 la toate cele trei materii, fiind cea de-a doua elevă din Timiș care obține 10 pe linie la Bacalaureat.

„Nu mă așteptam la notele astea (n.r. – cele inițiale) și am zis că ori nu știu să mă evaluez, ori nu au fost corectate bine și atunci risc. Am zis că oricum nu am nimic de pierdut, s-au terminat anii de liceu, fac și eu o nebunie”, a declarat tânăra.

Număr record de contestații: 44.401

Un număr de 44.401 de lucrări au fost contestate la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, dintr-un total de 361.919 de lucrări, potrivit unui centralizator al Ministerului Educației. La proba A au fost contestate 18.705 lucrări din 118.113, la proba B – 496 de lucrări din 5.970, la proba C – 13.542 lucrări din 118.269, iar la proba D – 11.658 lucrări din 119.567. În medie, după reevaluarea lucrărilor contestate, notele au fost modificate cu până la 0,5 puncte. Numărul mediilor de 10 a crescut la 132, inițial fiind înregistrate 104.

69,7% dintre candidați au promovat examenul maturității

Rata de promovare în urma soluționării contestațiilor este de 69,7%, față de 67,7%. Au promovat 86.162 de candidați dintr-un total de 123.619 candidați prezenți. În 2017, promovabilitatea a fost de 72,9%, în creștere față de 2016, când doar 68,1% au promovat examenul de Bacalaureat.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here