Romii din Balcanii de Vest, marginalizați în privința accesului la educație

0

Mai mulţi copii romi merg acum la şcoală în Balcanii de Vest decât înainte, dar această minoritate rămâne marginalizată şi majoritatea tinerilor romi nu sunt angajaţi, potrivit unui studiu publicat luni, notând că femeile sunt deosebit de afectate, relatează DPA.

Romii sunt cea mai mare comunitate minoritară în Europa, cu 6 milioane de persoane ce trăiesc în Uniunea Europeană şi alte 4 milioane în Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia – toate candidate la aderarea la UE.

Potrivit Bruxellesului, capacitatea acestor ţări de a-şi integra populaţia de romi este un factor în a considera dacă sunt gata să se alăture blocului.

Ţările din Balcanii de Vest au făcut îmbunătăţiri în ultimii şapte ani, cu majoritatea copiilor romi de vârstă şcolară obligatorie înscrişi la şcoală, potrivit studiului efectuat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Banca Mondială.

Dar rata lor de absolvire a şcolii rămâne în urma restului populaţiei, în timp ce fetele romilor sunt în special afectate, arată datele. Acest studiu a fost elaborat în 2017, în urma altuia similar din 2011.

Majoritatea tinerilor romi cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani nu sunt angajaţi în muncă, educaţie sau formare profesională, procentele variind între 73% şi 86% în Balcanii de Vest. Pentru tinerele rome, această cifră atinge un vârf de 93%, notează studiul.

De asemenea, romii sunt marginalizaţi în ceea ce priveşte sănătatea, locuinţele şi nivelul de trai, arată datele.

„La o vârstă fragedă, mai mulţi romi se duc acum la şcoală. Dar când sunt destul de mari ca să intre în forţa de muncă, mulţi dintre ei sunt deja excluşi”, a declarat Rastislav Vrbensky de la PNUD.

Sursa Agerpres

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here