România – țara din UE care cheltuiește cei mai puțini bani pentru educație

0
educație-cheluieli-pib-romania-ue

România este ţara membră a Uniunii Europene (UE) care are, de departe, cea mai mare mortalitate infantilă, care cheltuieşte cel mai puţin pentru sănătatea şi educaţia populaţiei, dar care a părăsit anul trecut, în premieră, poziţia de al doilea cel mai sărac stat, arată raportul „România în Uniunea Europeană”, realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS) și citat de ActiveNews.ro.

În 2016, România a depășit cu puțin Croația după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al națiunilor, ajungând la 59% din media UE.
Datele INS arată că, în 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro, față de 17.100 euro în cazul Croației și 13.900 euro în cazul Bulgariei, țările pe care depășește.
Cu toate acestea, România rămâne pe ultimul loc la unii indicatori-cheie care arată calitatea vieții populației: sănătate, educație și cercetare.

Citește și: Cum a evoluat rata de promovare a bacalaureatului în ultimii 9 ani

Pentru sănătate și educație, România este și țara cu cele mai mici cheltuieli, cu 5,14%, respectiv 2,99% din PIB. Datele sunt valabile pentru 2014, ultimul an pentru care există date disponibile, arată raportul menționat.

La cheltuielile pentru educație, penultima poziție – imediat peste România – este ocupată de Republica Cehă, cu 3,84% din PIB, iar următoarea este Ungaria (3,98% din PIB), toate celelalte state membre alocând peste 4% din PIB.

La cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, România se situa în 2015 pe penultimul loc în UE, cu 0,49% din PIB, depășind doar Cipru (0,46% din PIB). Media UE este de 2,03% din PIB, reprezentând cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here