România, țara cu cei mai mulți tineri din UE care părăsesc școala, ce țări mai sunt în clasament

1

Locul fruntaș cu cele mai multe persoane care au părăsit școala timpuriu în 2021 este deținut de România cu 15%, în timp ce cel mai mic procent este înregistrat de Croația, cu 2%, relatează publicația Stockwatch, citată de Rador.

România a fost urmată de Spania și Italia (ambele cu 13%), precum și de Bulgaria, Ungaria și Germania cu 12% fiecare.

Printre țările cu cele mai scăzute procente în 2021 se mai numără Slovenia, Grecia și Irlanda (3%), Lituania și Țările de Jos (5%).

Potrivit Eurostat, în 2021, procentul persoanelor care au abandonat de timpuriu studiile și formarea profesională a fost mai mic pentru femeile tinere decât pentru bărbații tineri în toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei și României.

Peste media Uniunii Europene se situează procentul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani care au părăsit școala devreme în Cipru, țara înregistrând un procent cu puțin peste 10%, scrie publicația Stockwatch, citată de Rador.

Dimpotrivă, în Uniunea Europeană pare să existe o scădere constantă în ultimii 10 ani din 2011 până în 2021, și anume de la 13% în 2011 la 10% în 2021.

Abandonul timpuriul al școlii

Potrivit Eurostat, termenul „abandon timpuriu al școlii” se referă la cei care abandonează educația și formarea profesională la vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani.

Trebuie remarcat că statele membre UE și-au stabilit ca obiectiv reducerea ratei abandonului școlar timpuriu la mai puțin de 9% la nivelul UE până în 2030.

Șaisprezece state membre au reușit deja acest lucru, și anume Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franța, Croația, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.

Bărbații părăsesc educația și formarea mai devreme decât femeile

Se observă că mai mulți bărbați tineri au părăsit educația și formarea mai devreme în comparație cu femeile în 2021 – 11% dintre bărbați față de 8% dintre femei.

Comparativ cu 2020, atât procentul bărbaților care părăsesc școala devreme, cât și procentul femeilor a scăzut ușor cu 0,4, respectiv 0,1 puncte procentuale.

Majoritatea statelor membre UE au înregistrat o rată mai mică de abandonări timpurii în 2021 comparativ cu 2011. Excepții au fost Luxemburg, Slovacia, Suedia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia și Germania, care au raportat o creștere mică (sub 3 puncte procentuale).

Vezi și: Mulți tineri abandonează școala înainte de a ajunge pe piața muncii

un comentariu

  1. […] Locul fruntaș cu cele mai multe persoane care au părăsit școala timpuriu în 2021 este deținut de România cu 15%, în timp ce cel mai mic procent este înregistrat de Croația, cu 2%, relatează publicația Stockwatch, citată de Rador. România a fost urmată de Spania… Cititi mai multe aici: România, țara cu cei mai mulți tineri din UE care părăsesc școala, ce țări mai sunt în clas… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here