Mulți tineri abandonează școala înainte de a ajunge pe piața muncii

4
sala de clasa
sala de clasa

Prea puțini elevi au acces la formare profesională și nu mai ajung pe piața muncii, a atras atenția secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, ieri, în cadru unei conferinta de presă comune cu premierul Nicolae Ciucă, organizată cu ocazia lansării studiului economic 2022. Lansarea are loc în contextul în care Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis, în urma cu cateva zile, deschiderea discuțiilor de aderare cu România.

“Prea mulți tineri abandonează școala, înainte de ajunge pe piața muncii”, spune secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, care subliniază astfel legătura între abandon școlar în lipsa educației și nivelul șomajului ridicat.

“Închiderea școlii pe pandemie a aprofundat inegalitatea în educație, accesul celor din medii defavorizate a fost mai dificil și au fost mai afectați în această perioadă. E necesar să sprijinim elevii vulnerabili prin programe în educație. E necesară alocarea de resurse umane și școlare, cursuri remediale pentru a preveni abandonul școlar. Prea puțini elevi au acces la formare profesională și nu mai ajung pe piața muncii”, spune secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, care subliniază astfel legătura între educație și nivelul șomajului ridicat.

Declarația premierului, Nicolae Ciucă, în cadrul lansării studiului:

“În cadrul prezentului studiu, au fost efectuate analize privind lipsa de corelare corespunzătoare între necesităţile de pe piaţa forţei de muncă şi competenţe, aspecte referitoare la munca informală, prevenirea abandonului școlar, îmbunătățirea calităţii educației și a formării profesionale, promovarea competențelor digitale în educația primară. Autoritățile române sunt conștiente de necesitatea îmbunătățirii condițiilor pe piaţa muncii. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a crește participarea tinerilor, pentru a proteja categoriile vulnerabile, în special în comunitățile marginalizate, pentru a sprijini programele de formare.

În contextul pandemic actual, Guvernul României a adoptat o serie de măsuri inovative, în acord cu evoluția situației înregistrate la nivel național și cu necesitățile pieței muncii, cu scopul de a menține locurile de muncă din sectoarele economice afectate și a preveni creșterea șomajului.”

În 25 ianuarie, Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cea mai importantă organizaţie economică din lume, a deschis negocierile de aderare cu România. Țara noastră încearcă de ani buni să adere: şi-a depus oficial candidatura în aprilie 2004, noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017.

sursa: Edupedu

citește și Bullying-ul, o problema majoră in România

4 comentarii

  1. […] Prea puțini elevi au acces la formare profesională și nu mai ajung pe piața muncii, a atras atenția secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, ieri, în cadru unei conferinta de presă comune cu premierul Nicolae Ciucă, organizată cu ocazia lansării studiului economic 2022. Lansarea are… Cititi mai multe aici: Mulți tineri abandonează școala înainte de ajunge pe piața muncii […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here