România este pion principal în stabilirea direcţiilor strategiei de dezvoltare educaţională şi formare pentru asociaţiile de medicină dentară, prin organizarea la Iaşi a unui centru francofon al practicii şi tehnologiilor de vârf în implantologia orală.
Preşedinţi ai Colegiilor de Medicină Dentară din Benin, Camerun, Coasta de Fildes şi Mali, reprezentanţi ai World Dental Federation (FDI), African Regional Organisation of FDI (ARO), Groupement des Associations Dentaires Francophone (GADEF), şi ai Ordinului Medicilor Dentişti din Coasta de Fildeş se află în această perioadă la Iaşi pentru a lua parte la prima ediţie a programului de formare în implantologia orală şi chirurgie pre şi pro implantară.
Evenimentul este organizat de Confederaţia Internaţională a Decanilor Francofoni de expresie totală şi parţial franceză (CID-CDF) cu sprijinul Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie (ADRE).
Până la sfârşitul săptămânii, Sylvie Ngoubeyou Ngoulla, preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti din Camerun, Marc Aurelle Catraye, preşedinte al CMD din Benin, Alain Diaha, preşedinte al CMD Coasta de Fildeş, Jean Francois Ekra, preşedinte al Ordinului Naţional al Chirurgilor Orali din Coasta de Fildeş şi Ahmed Ba, preşedintele CMD din Mali, alături preşedintele CID-CDF Norina Forna, preşedinte al CMD Iaşi şi vicepreşedinte al CMD România vor dezbate formarea medicilor din aceste regiuni defavorizate în domeniul implantologiei orale şi a chirurgiei pre şi pro implantare.
„Invitaţii sunt lideri în Colegiul Medicilor Dentişti, participanţi activi în cadrul Federaţiei Internaţionale de Medicină Dentară. Pot spune că am portofoliul necesar pentru a crea strategii internaţionale în acest domeniu, conjugându-l cu cel al medicinei. Acest portofoliu presupune instruirea şi crearea unor condiţii de formare, formare în implantologia medicinei dentare. Am pornit primul modul. Vom continua pe 14 mai cu al doilea modul, iar în luna iunie-iulie va fi organizată a treia serie. Avem la dispoziţie echipamente de vârf şi un număr ridicat de practicieni. Interesul major al acestei educaţii medicale continue este ca aceşti lideri de opinie să devină la rândul lor formatori pentru practicienii de medicină dentară din cadrul asociaţiilor medicale a ţărilor pe care le reprezintă„, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Iaşi, Norina Forna, care este preşedintele CID-CDF.
Conform declaraţiilor acesteia, în cadrul proiectului se vor dezvolta şi continua în egală măsură discuţiile legate de politicile de sănătate şi a profilaxiei îmbolnăvirilor orale, a rolului igienei alimentare echilibrate, şi discuţii legate de calitatea vieţii acestor pacienţi.
„Evenimentul reprezintă un prilej fericit de a deschide noi direcţii de colaborare pe domeniul medical, prin lansarea unor proiecte pilot pe teme de profilaxie a îmbolnăvirilor orale, pe teme de formare şi training a cadrelor medicale în scopul promovării unor principii orale de sanogenitate, propunerea de organizare de conferinţe, cursuri şi workshopuri având ca şi interes urgenţele medicale, iniţierea unor voluntariate pe activităţi medicale„, a declarat Norina Forna, care este şi preşedinte al ADRE.
La rândul său, primarul Mihai Chirica a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că prin acest eveniment se demonstrează că Iaşul este centru de formare pentru alte ţări ale lumii.
„Vorbim de implantologie, prin Facultatea de Medicină Dentară, unde doamna decan Norina Forna reuşeşte să atragă atenţia unor universităţi din afara continentului european şi să formeze specialişti într-un domeniu de actualitate în domeniul de faţă. Îi felicităm şi îi susţinem în acest demers„, a declarat presei primarul Mihai Chirica.
Reamintim că Iaşul este începând cu 1 decembrie 2017 gazda CID- CDF, fiind astfel capitala medicinei dentare francofone pentru următorii patru ani, preluând ştafeta de la Bruxelles, prin decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Iaşi, Norina Forna, în calitate de preşedinte.
Confederaţia Internaţională a Decanilor Francofoni de expresie totală şi parţial franceză este o organizaţie de elită în lumea medicală din peste 100 de ţări francofone cu scopul armonizării educaţiei, cercetării şi formării pe tărâm medical dentar din întreaga lume.