România, Moldova și Macedonia, „fruntașele” Europei la abandon școlar

1

România se află pe locul trei în Europa la capitolul abandon școlar, potrivit datelor comunicate de Organizația Salvați Copii. În acest context, organizația face un apel către autorități să garanteze pentru fiecare instituție de învățământ din țară programul „Școală după Școală” dedicat prevenirii acestui fenomen.  

Potrivit datelor End of Childhood Index al Save the Childrne, în România rata de abandon școlar este de 12,1%, țara noastră fiind depășită în Europa doar de Republica Moldova (17,9%) și de Macedonia (13,1%). În celelalte țări europene procentul se situează sub 10% (Bulgaria — 8,6%, Ungaria — 5,3%, Ucraina — 2,7%, Finlanda—2%, Spania — 0,7% etc.), cu excepția Maltei, unde acesta atinge 10,4%.

De felul în care arată școala depinde întreaga societate. Menținerea tuturor copiilor în sistemul de învățământ ar trebui să fie dezideratul numărul unu al oricărei guvernări temeinice, pentru că accesul la educație este un drept fundamental, fără de care mecanismele unei societăți nu funcționează. Astăzi, când în mod simbolic este marcată Ziua Internațională a Educației, facem apel la guvernanți să nu mai întârzie în luarea unor măsuri imediate care să corecteze abandonul școlar atât de grav”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România.

Citește și: Liceeni sunt invitați să dezvolte proiecte pentru comunitățile lor locale în cadrul concursului „Lider European”

Programul „Școală după Școală” a  fost dezvoltat de Organizația Salvați Copiii pentru menținerea copiilor cu risc de abandon în școală. Prin acest program elevilor li se asigură asistență pedagogică, psihologică, dar mai ales un mediu social stabil și în siguranță, spun reprezentanții organizației.

Din experiența Organizației Salvați Copiii, integrarea în programul «Școala după Școală» are un impact pozitiv clar asupra succesului școlar al copiilor: 92% dintre cei peste 1.700 de copii beneficiari ai programului «Școala după Școală» derulat de Salvați Copiii au înregistrat progrese școlare față de situația anterioară participării la program, 45% dintre copiii beneficiari au înregistrat rezultate școlare bune și foarte bune, iar 22% dintre ei au obținut premii școlare”, explică sursa citată.

Potrivit unor statistici citate în comunicatul de presă, în perioada 2013 — 2015, numărul copiilor cu vârste între 7 și 17 ani aflați în afara școlii a crescut constant (de la 241.553 în 2013, la 272.121 în 2014 și la 282.017 în 2015).

Sursă foto: www.cvlpress.ro

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here