Rezultate PISA 2022: Rezultate dezastruase pentru România

1

Conform datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), testarea internațională PISA din 2022 a evidențiat aspecte relevante ale comportamentului elevilor români în cadrul școlar și performanțele lor academice.

Rezultate PISA 2022: Rezultate dezastruase pentru România

  • Atenție redusă în clasă: 28% dintre elevii din România nu ascultă instrucțiunile profesorilor, iar 35% sunt distrasi de utilizarea dispozitivelor digitale, cu 6% peste media OCDE.
  • Aspecte sociale: 83% dintre elevii români declară că își fac ușor prieteni la școală, însă doar jumătate (50%) simt că se integrează în școală. În schimb, 17% dintre aceștia se simt izolați la școală.
  • Starea emoțională: În 2022, 11% dintre elevii români au exprimat nemulțumire în viața lor, în creștere față de 9% în 2018. Tendința de nemulțumire a crescut și la nivel global în țările OCDE.

Descoperă și: PISA 2022: Profilul participării elevilor români și detalii despre evaluarea competențelor

  • Suportul educațional: Elevii români consideră că profesorii sunt mai puțin implicați în procesul de învățare la matematică comparativ cu media OCDE: doar 57% consideră că profesorii sunt interesați de progresul fiecărui elev, iar 61% observă o oferire de ajutor suplimentar mai redusă decât media OCDE (70%).
  • Distrageri și dificultăți de concentrare: Un procent semnificativ (21%) de elevi români întâmpină dificultăți în a lucra eficient în lecții, iar un număr considerabil se arată distras de utilizarea dispozitivelor digitale (35%) sau de colegi care utilizează astfel de dispozitive (31%).
  • Siguranța la școală: Un aspect important, subliniat de datele PISA 2022, este legat de siguranța la școală. 13% dintre elevi nu se simt în siguranță în drum spre școală, 8% în clase și 13% în alte locuri din școală. Totodată, aproximativ un sfert dintre fete și băieți au fost victime ale actelor de hărțuire cel puțin de câteva ori pe lună.

Aceste informații reflectă rezultatele și percepțiile elevilor români în cadrul testelor PISA din 2022, punând accentul pe aspectele legate de comportamentul în clasă, starea emoțională și siguranța în mediul școlar.

Află mai multe detalii de pe Edupedu.ro

un comentariu

  1. […] Conform datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), testarea internațională PISA din 2022 a evidențiat aspecte relevante ale comportamentului elevilor români în cadrul școlar și performanțele lor academice. Rezultate PISA 2022: Rezultate dezastruase pentru România Atenție redusă în clasă: 28% dintre elevii din România… Cititi mai multe aici: Rezultate PISA 2022: Rezultate dezastruase pentru România […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here