În Republica Moldova dacă n-ar fi corupţie, ar muri de foame profesorii !

0

Corupţia nu este un lucru cu care te poţi mândri. Mai ales ca profesor ! Un stat cât de cât stabil este un stat care nu se preocupă de statutul profesorului în societate, nici nu mai vorbim de imaginea lui.

„La noi, în Moldova, profesorul de oraş este văzut tare prost spre deosebire de profesorul care predă la ţară şi pregăteşte copii în tihnă. Condiţia dumnealui este mai mult subiect de glume decât de proiecte guvernamentale şi proiecte importante care să fericească pe cineva din sistemul de învăţământ”, consideră profesorul de liceu din Republica Moldova, Vitalie Iura.

scoala-profesor-basarabia

 

 

 

În opinia sa, corupţia din scolile din Basarabia este absolut necesară pentru supravieţuire. De alte lucruri nici nu se pune problema!

„Dacă nu ar fi corupţia, profesorii ar muri de foame la propriu. Pur şi simplu nu te poţi descurca ! Banii sunt prea puţini oricât de mare ar fi pasiunea la catedră. Ce să faci în condiţiile acestea !? Eu nu spun că este bine să participi al corupţie chiar şi când ceilalţi din jurul tău fură fără margini, dar corupţia unui sistem uneori poate fi salvarea celor care supravieţuiesc în el, în ciuda tuturor greutăţilor de care au parte”, povesteşte profesorul din Republica Moldova.

Citeste si: Copiii nostri cresc cu Lucian Boia in suflet

Nu avem încotro!

„Cam acesta este sloganul nostru: Nu avem încotro, căci nimeni nu ne ascultă , iar politicienii sunt mai mult nişte fiare deghizate în trup de om. Nu avem nici măcar un pic de înţelegere din partea dânşilor. Profesorul în Republica Moldova este singur. Aceasta este condiţia noastră, singuri, izolaţi la marginea societăţii”, subliniază Vitalie Iura.

În viziunea sa, sistemul de educaţie din Moldova nu se va schimba nici în următorii ani cu toate că se fac eforturi financiare, spirituale considerabile în direcţia schimbării, în direacţia europenizării Republicii Moldova şi în promovarea şi propagarea limbii române, complementară graiului moldovenesc atât de dulce şi duios.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here