Repetenția din clasa I, propusă de Andronescu, scoate părinții în stradă

2

Declarația ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, conform căreia copiii ar trebui să fie lăsați repetenți încă din clasa I, a creat valuri printre elevi și părinți. Iulian Cristache, președintele Federației Părinților, este revoltat și declară că o nouă Lege a Educației, care să nu fie concepută în interesul elevilor, va scoate oamenii în stradă.

„Sub nicio formă nu suntem de acord cu așa ceva. Un elev de șase sau șapte ani va suferi o traumă emoțională dacă i se pune o asemenea etichetă la o vârstă atât de fragedă. Nu ai cum să îi explici unui copil atât de mic ce a greșit și de ce trebuie să stea un an acasă și colegii lui, nu. Doamna Andronescu putea să ne consulte și pe noi cu privire la această măsură radicală, dar nu a făcut-o”, a declarat Iulian Cristache.

Măsuri radicale

Totodată, Iulian Cristache susține că o nouă Lege a Educației, făcută din scurt, ar putea scoate oamenii în stradă. „Dacă această măsură ajunge în școli, parte dintr-o Lege a Educației care nu este în favoarea elevilor, noi suntem pregătiți să ieșim în stradă, mai ales dacă nu vom fi consultați. Acești copii, care din păcate nu reușesc să asimileze cunoștințele de bază încă din primul an de școală, ar trebui să se bucure de acest sprijin în cadrul programului Școală după Școală, pentru că tocmai din acest motiv a fost creat, și ar fi extrem de eficient mai ales în zona rurală, unde cei mici de multe ori nu au sprijin din partea familiei și ajung pe băncile școlii fără să aibă un minimum de cunoștințe”, a completat Cristache.

Legea Educației

Conform actualei Legi a Educației, elevii mai mari de clasa I pot fi lăsați repetenți în următoarele situații: dacă au obținut medii anuale sub 5, nota echivalentă pentru calificativul insuficient, la mai mult de 2 discipline, dacă au o medie la purtare anuală mai mică de 6/calificativul insuficient, respectiv mai mică de 7 în cazul liceelor pedagogice și teologice, dacă au rămas corigenți și nu se prezintă la examene și dacă nu se prezintă la sesiunea de încheiere a situației școlare la cel puțin o disciplină.

În Legea Educației mai scrie și că în învățământul primar repetenția apare numai după finalizarea ciclului de achiziții fundamentale (clasa a II-a). Elevii care, la încheierea clasei I ,nu au asimilat cunoștințele de bază vor rămâne în colectivele în care au învățat și vor intra într-un program de recuperare școlară.

Citește și Începe-ți dimineața cu un avocado și-o banană

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here