Reacții la ipoteza privind înghețarea anului școlar

0

În urma discuție publice, în care a fost anunțată luarea în calcul a înghețării anului de studiu din cauza COVID-19, de către Vicepremierul Raluca Turcan și răspunsul oferit de Ministerul Educație, care a asigurat atât elevii și părinții că anul școlar nu va fi anulat, au apărut mai multe declarații.

Printre care ce a Cameliei Gavrilă, președintele departamentului de educație PSD. Deputatul social-democrat acuză declarația Vicepremierului și afirmă: „Declarația vicepremierului Raluca Turcan cu privire la posibilitatea înghețării anului școlar anulează toate eforturile Ministerului Educației de a menține elevii și profesorii activi și cu un confort psihologic bun în această perioadă dificilă”. 

Camelia Gavrilă

Camelia Gavrilă a fost fost inspector general școlar, în baza experienței sale consideră că materia poate fi recuperată de către elevi. „În luna aprilie existau prevăzute două săptămâni de vacanță și o săptămână de tip „școala altfel”, motiv pentru care materia ce trebuie recuperată nu este de dimensiuni importante. Chiar dacă va continua suspendarea cursurilor pe durata lunii mai, știu din experiența didactică și managerială că sistemul este capabil să recupereze, iar materia poate fi esențializată”.

Părinții nu mai au nevoie de “declarața pe proprie răspundere” în noul an școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu

Scenariul care prevede anularea examenelor și înghețarea anului școlar este criticat și de către Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Simion Hancescu, cel care conduce federația consideră că această măsură provoacă un haos în educație.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu

 

FSLI subliniază lispa de profesionalism al dnei. Raluca Țurcan, prin emiterea unui comunicat. „Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că Vicepremierul Raluca Turcan a dat dovadă de totală lipsă de profesionalism ieșind în spațiul public cu declarații de presă care nu au făcut decât să genereze haos în sistemul de educație, în rândul cadrelor didactice, al părinților și al elevilor. Este inuman să se comporte așa, ca oficial al statului! Orice propunere sau modificare în calendarul anului școlar trebuie făcută doar după ce a fost bine analizată și în urma consultărilor cu specialiștii, sindicatele din educație, asociațiile de părinți și de elevi. Prin astfel de declarații există riscul major să fie paralizat sistemul de învățământ. În condițiile în care populația este panicată de acest COVID -19, astfel de “exerciții de comunicare” în mass-media trebuie evitate.

 

Părerea că înghețarea anului școlar nu poate fi luată în calcul, este susținută și de către Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret. Federația a solicitat membrilor Guvernului să evite a mai da declarații alarmiste referitoare la sistemul de învățământ, susținând că soluțiile trebuie gândite și discutate înainte de a fi prezentate publicului larg.

„Le cer tuturor politicienilor să dea dovadă de responsabilitate în declarații. Astfel de scenarii trebuie făcute de specialiștii în educație și discutate cu partenerii sociali – profesori, părinți, elevi – înainte de fi prezentate în mass-media. Noi suntem într-o permanentă comunicare cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și până acum nu s-a discutat despre o posibilă repetare a anului școlar.”

 

Alte reacții pe marginea acestui subiect:

Mesajul de pe facebook al Antoinie Pup, Președintele Consiliului Național al Elevilor: „Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii (elevii care din solidaritate și responsabilitate trec acum prin momente de panică, anxietate, pentru că nu e ușor să fii adolescent în plin război epidemiologic), un mesaj scenaristic și total neprofesionist, inducând panică în populație în mod gratuit!”.

 

Tot pe facebook a scris și Iulian Cristache, președintelui Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. „Măcar să ne fi intrebat și pe noi… când lansează această idee. Dacă are de gând să repete anul școlar, de ce naiba ne mai chinuim cu on-line-ul? Doar întreb.”

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here